Σύμφωνα με μία καινούργια μελέτη στην οποία ηγήθηκε το Πανεπιστήμιο του Sussex και δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό PLoS ONE, η μουσική απαλύνει τα πάθη πολύ πιο αποτελεσματικά, αν παίζεται από μουσικούς και όχι από τους έξυπνους υπολογιστές.

Oι νευροεπιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, εξέτασαν την αντίδραση του εγκεφάλου σε σονάτες για πιάνο που παίχτηκαν από πιανίστα και από υπολογιστή και διαπίστωσαν, ότι ενώ η ηλεκτρονική μουσική προκάλεσε συναισθηματική αντίδραση -ιδιαίτερα σε απρόβλεπτες αλλαγές της μελωδίας-, η συναισθηματική αντίδραση που προκλήθηκε ήταν πολύ μεγαλύτερη όταν το ίδιο κομμάτι παιζόταν από ένα επαγγελματία πιανίστα.

Ο Dr Stefan Koelsch, επικεφαλής Ερευνητής – Ψυχολόγος του ερευνητικού προγράμματος, που τo έφερε σε πέρας με συναδέλφους του από το ινστιτούτο Max Plank της Λειψίας, έπαιξε αποσπάσματα από κλασσικές σονάτες σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και κατέγραψε ηλεκτρικές αντιδράσεις του εγκεφάλου και αντιδράσεις αγωγιμότητας του δέρματος (που ποικίλουν ανάλογα με την παραγωγή ιδρώτα, σαν αποτέλεσμα των συναισθηματικών αποκρίσεων).

Παρά το γεγονός ότι αυτοί που συμμετείχαν στο πείραμα δεν έπαιζαν μουσικά όργανα και θεωρούσαν τους εαυτούς τους άμουσους, οι εγκέφαλοί τους έδειξαν σαφή ηλεκτρική δραστηριότητα, αντιδρώντας στις μουσικές αλλαγές (απροσδόκητες συγχορδίες και αλλαγές στο τονικό “κλειδί”). Αυτή η δραστηριότητα έδειξε πως ο εγκέφαλός τους καταλάβαινε τη “μουσική γραμματική”. Όταν όμως οι ίδιες σονάτες παιζόταν από μουσικούς, αυτή η δραστηριότητα εμφανιζόταν πιό ενισχυμένη.

Ο Dr Koelsch δήλωσε πως “Ήταν ενδιαφέρον! Οι συναισθηματικές αντιδράσεις στις απροσδόκητες συγχορδίες, ήταν δυνατότερες όταν αυτές παιζόταν εκφραστικά. Αυτό μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι μουσικοί ενισχύουν τις συναισθηματικές αντιδράσεις σε συγκεκριμένες συγχορδίες, κατά τη διάρκεια των εκτελέσεών τους και μας δείχνει επίσης το πως οι εγκέφαλοί μας αντιδρούν σε εκτελέσεις από διαφορετικούς μουσικούς“.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης, ότι ο εγκέφαλος ήταν πιθανότερο να αναζητήσει μουσικό νόημα όταν η μουσική παιζόταν από πιανίστα.

Είναι κάτι παρόμοιο με την ανταπόκριση του εγκεφάλου που παρατηρούμε στη γλώσσα όταν επεξεργάζεται το νόημα των λέξεων“, λέει ο Dr Koelsch. “Τα αποτελέσματά μας, μας δείχνουν πως οι μουσικοί κυριολεκτικά μας λένε κάτι, όταν παίζουν. Οι εγκεφαλικές αντιδράσεις, δείχνουν πως όταν παίζει ένας πιανίστας ένα κομμάτι με συναισθηματική έκφραση, το κομμάτι αυτό γίνεται κυριολεκτικά αντιληπτό από τους ακροατές, σα να περιέχει κάποιο νόημα, ακόμα και αν αυτοί (οι ακροατές) δεν έχουν καμία προηγούμενη μουσική καλλιέργεια“.

Για πληροφορίες σχετικά με τον Dr Stefan Koelsch, επισκεφθήτε: http://www.sussex.ac.uk/psychology/profile198964.html.

Για πληροφορίες σχετικά με το Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences, επισκεφθήτε: http://www.cbs.mpg.de.

Δημοσιευμένο άρθρο: http://www.plosone.org/doi/pone.0002631.

Για τον τύπο αποκλειστικά:  http://www.plos.org/press/pone-03-07-koelsch.pdf

 

Πηγἠ: http://averoph.wordpress.com

 

Ακούστε αυτό:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4Tr0otuiQuU&feature=related[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nGdFHJXciAQ[/youtube]

Share: