ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η Αθηνά ήταν μόλις 18 χρόνων, μια πανέξυπνη και δυναμική κοπέλα, κόρη του φημισμένου Καπετάν Βαγγέλη Καληβωκά. Όταν ο πατέρας και τα αδέρφια της χάθηκαν στη θάλασσα, μαζί τους χάθηκε και η ανεμελιά της ηλικίας της. Η Αθηνά αναγκάστηκε ν’ αφήσει πίσω τον τόπο της. Η μοίρα την οδήγησε σε τόπους μακρινούς, στη Βενετία, στη Ρωσία, ακόμη και στην Αίγυπτο. Γνώρισε ανθρώπους απλούς και ταπεινούς αλλά και βασιλιάδες, πολιτικούς και καλλιτέχνες. Από τους Ρομανόφ και τον Νιζίνσκι μέχρι τον Παύλο Μελά και τον Βενιζέλο, η Αθηνά κέρδισε το θαυμασμό και την εκτίμηση όλων ως μια γυναίκα μοναδική, γοητευτική, υπέροχη μα πάνω απ” όλα Ελληνίδα. Η ιστορία της είναι μια ιστορία αληθινή. Κι αυτό την κάνει πραγματικά συγκλονιστική!

 

Πηγῆ: http://www.psichogios.gr

 

Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ

 

Η “ΑΘΗΝΑ”, είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο, το οποίο μας  ταξιδεύει στα τέλη του 19ου αιώνα.

Τα ονόματα έχουν αλλάξει, για ευνοήτους λόγους, η ιστορία και τα γεγονότα όμως είναι πραγματικά.

Η γραφή του Καρακάση, είναι μοναδική αφού χρησιμοποιεί στοιχεία της καθαρεύουσας, μεστή γραφή, περιγραφική. Αναγνώστης και βιβλίο γίνονται ένα, χάνοντας ώρες ύπνου, αφού δεν θέλεις να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου πριν το τελειώσεις. Τουλάχιστον, αυτό συνέβη στην δική μου περίπτωση.

Η ιστορία τής Αθηνάς, ξεκινάει σαν παραμύθι, ζωή μαγευτική, ευτυχία απόλυτη. Και ο αγώνας για την επιβίωση, ξεκινά μετά την τραγωδία στην θάλασσα, οπού χάνονται τα πάντα. Η Αθηνά αντιμετωπίζει τις τραγικά δυσάρεστες εξελίξεις με αξιοπρέπεια και εντιμότητα.

Παίρνει την ζωή στα χέρια της και ξεκινάει το ταξίδι που θα την οδηγήσει σε σπουδαία πράγματα, χρησιμοποιώντας το μυαλό και την εξυπνάδα της.

Πιστεύω, πώς αξίζει τον κόπο να διαβάσετε αυτό το υπέροχο βιβλίο, γιατί, ειδικά στις μέρες που ζούμε, αξίζει να δούμε πως μία γυναίκα αντιμετώπισε τις τραγικές συνέπειες ενός ναυαγίου, το οποίο έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις σε ένα νησί και στις οικογένειες που ζούσαν εκεί. Μαθήματα τόλμης και αξιοπρέπειας από μία γυναίκα  στα τέλη του 19ου αιώνα!

 

Βιβή Βάγγαλη

 

 

 

 

Share: