Δεκαεννιά επικίνδυνα σημεία στις εθνικές οδούς και ένα εμπόδιο περιμένουν τους οδηγούς που θα ταξιδέψουν στην επαρχία για το Πάσχα. Οπως διευκρυνίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τα 19 σημεία χαρακτηρίζονται επικίνδυνα λόγω της συχνότητας των τροχαίων ατυχημάτων που συνέβησαν εκεί κατά το 2009 και βρίσκονται στη Χαλκιδική, στη Θεσσαλία, στη Δυτική και Στερεά Ελλάδα και στη Πελοπόννησο. Το εμπόδιο θα το συναντήσουν οι οδηγοί στο 67ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Τριπόλεως – Πύργου (ένα χιλιόμετρο μετά τα Λαγκάδια προς Πύργο) καθώς λόγω κατολίσθησης διεκόπη η κυκλοφορία και αναμένεται να αποκατασταθεί το Σάββατο. Επίσης πασχαλιάτικο «δώρο» ήταν για τους οδηγούς ήταν η απόφαση να ανοίξουν απο αύριο τα Τέμπη διευκολύνοντας έτσι σημαντικά όσους κατευθύνονται απο και προς την Βόρεια Ελλάδα.

Η Τροχαία θα τεθεί σε επιφυλακή καθώς απο το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης αναμένεται να ξεκινήσει η έξοδος των εκδρομέων που θα διαρκέσει εώς το Σάββατο. Οπως ανέφεραν αξιωματικοί της Τροχαίας θα υπάρχει «αυξημένη αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής ενώ θα είναι έντονη η παρουσία τροχονόμων στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα». Παράλληλα έστειλαν το μήνυμα προς τους οδηγούς ότι «θα υπάρξει μηδενική ανοχή στις επικίνδυνες παραβάσεις που αποτελούν αιτίες δυστυχημάτων όπως η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, οι επικίνδυνοι ελιγμοί, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και η παραβίαση σηματοδοτών».

Ακόμη συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ελέγχους ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και αντικανονικό προσπέρασμα καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση. Επίσης υπενθυμίζεται πως αύριο 1η Απριλίου από 15.00 έως 22.00 και την Μεγάλη Παρασκευή από 06.00 έως 16.00 θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου σε τμήματα των Εθνικών Οδών.

Επιπροσθέτως οι αξιωματικοί της Τροχαίας συμβουλεύουν τους οδηγούς «να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους και σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων».

Προσοχή και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο

Οι αξιωματικοί της Τροχαίας συνιστούν σε όσους χρησιμοποιήσουν επαρχιακές οδούς για να κατευθυνθούν στον προορισμό τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς σε πολλά σημεία οι δρόμοι είναι στενοί, το οδόστρωμα κατεστραμμένο, υπάρχει έλλειψη στηθαίων και φωτισμού ενώ και αρκετές πινακίδες δεν φαίνονται. Οπως λένε μεγάλος αριθμός ατυχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο καταγράφεται την περίοδο του Πάσχα καθώς αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των οχημάτων που το χρησιμοποιούν. Οι κυριότερες μορφές ατυχημάτων σε επαρχιακούς δρόμους είναι εκτροπές, μετωπικές συγκρούσεις και κατακρημνίσεις σε γκρεμούς.

Οι «παγίδες» στους δρόμους

«Επειδή τα ατυχήματα την περίοδο αυτή δεν σημειώνονται κατά κύριο λόγο τις ώρες και ημέρες με μεγάλη έξοδο ή είσοδο οχημάτων καθώς υπάρχει αυξημένη κίνηση και άρα πολύ χαμηλές ταχύτητες,

οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όλες τις άλλες ημέρες και ώρες αλλά μέσα στις πόλεις που αδειάζουν απο αυτοκίνητα και ορισμένοι μετατρέπουν τους δρόμους σε αυτοσχέδιες πίστες αγώνων ταχύτητας» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο συγκοινωνιολόγος κ. Πάνος Παπαδάκος. Οπως τονίζει θα πρέπει οι οδηγοί να τηρούν πάντα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και τον κώδικα λογικής καθώς η υποδομή των δρόμων δεν συγχωρεί κανένα λάθος. Παράλληλα ζητά απο την Τροχαία να μην ρίχνει το βάρος μόνο τις ημέρες και ωρες όπου υπάρχει κίνηση στις εθνικές οδούς αλλά καθόλο το 24ωρο και μέχρι την επιστροφή των εκδρομέων στα σπίτια τους μετά το Πάσχα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

www.tovima.gr

 

Δείτε το Trailer:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TYN2soPke7s[/youtube]

Share: