Χάλκινα και πήλινα αγγεία, μάλλον θεσσαλικά ταφικά κτερίσματα του 5ου-3ου αι. π.Χ., που τον Μάιο του 2007 ταξίδευαν με φορτηγό τροφίμων προς τις αγορές της Ευρώπης, επέστρεψαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το θραύσμα από την Αρχαία Αγορά, που επέστρεψε Βρετανίδα στη μορφωτική ακόλουθο της πρεσβείας μας στο Λονδίνο, και πίσω του μελαμβαφής κάνθαρος, που έχει χαραγμένο το όνομα του ιδιοκτήτη του: ΚΥΛΛΟΣΞεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Θεσσαλία για το Μόναχο σε ένα φορτηγό γεμάτο είδη δώρων και τρόφιμα, τα 96 χάλκινα και πήλινα αγγεία που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τον Μάιο του 2007 στο τελωνείο της Νυρεμβέργης. Χθες, τα καλοδιαλεγμένα αυτά αρχαία «δώρα» στόλιζαν τρεις βιτρίνες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Οι αρχαιολόγοι, που τα εξέτασαν όταν ακόμη βρίσκονταν στη Γερμανία, θεωρούν πως πρόκειται για ταφικά κτερίσματα του 5ου-3ου αι. π.Χ. και το πιθανότερο είναι να προέρχονται από νεκροταφείο της Ακρόπολης της Ροδιάς, στη Θεσσαλία. Την άποψη αυτή ενισχύει το κύπελλο του ΚΥΛΛΟΥ, ένας μελαμβαφής κάνθαρος, που έχει χαραγμένο επάνω το όνομα του ιδιοκτήτη του. «Το όνομα αυτό απαντάται κατά κανόνα στη Θεσσαλία και σπανίως αλλού», μας είπε η Σμαράγδα Μπουτοπούλου από τη Διεύθυνση Μουσείων, που ασχολείται χρόνια με θέματα αρχαιοκαπηλίας.

Τα περισσότερα από τά κομμάτια, που έβγαιναν προς πώληση στο εξωτερικό, είναι λαβές και άλλα διακοσμητικά χάλκινων αγγείων, ενώ ανάμεσά τους ήταν και ένα γυάλινο αγγείο. Δεν ήταν όμως μόνο αυτά που υποδέχθηκαν χθες στην πατρίδα ο Αντώνης Σαμαράς και η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Μαρία Βλαζάκη. «Ηταν και προϊόντα οικειοθελούς παράδοσης», όπως τα 7 νομίσματα που μας γύρισε η Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γάνδης και 111 θραύσματα (δεν παρουσιάστηκαν γιατί παρέμεναν άπλυτα επί 30 χρόνια στις αποθήκες της σχολής), προερχόμενα όλα από την ανασκαφή της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής στο Θορικό Αττικής.

Το ενδιαφέρον, όμως, μονοπώλησε το μαρμάρινο θραύσμα από την Αρχαία Αγορά, που παραδόθηκε αυθόρμητα στη μορφωτική ακόλουθο της πρεσβείας μας στο Λονδίνο, Βάνα Σολομωνίδου. Οχι γιατί είχε ιδιαίτερη αρχαιολογική αξία, αλλά γιατί αποτελεί απόδειξη της ντροπής που νιώθουν οι Βρετανοί πολίτες όταν έχουν κάτι κλεμμένο από την Ελλάδα. Το συγκεκριμένο ανάγλυφο είχε πάρει από την Αρχαία Αγορά ένας Αγγλος που ζούσε το 1950 στην Ελλάδα. Μετά τον θάνατό του, η γυναίκα του το έδειξε σε έναν κεραμίστα, ο οποίος ευαισθητοποιημένος από την εκστρατεία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, την έπεισε να το επιστρέψει.

«Είναι σημαντικό για μας ότι έχει μεταστραφεί η κοινή γνώμη στη Μεγάλη Βρετανία», λέει η κ. Σολομωνίδου. «Κάθε τόσο έρχονται πολίτες και μας επιστρέφουν αρχαία. Την περασμένη Παρασκευή, ήρθε κι άλλος και μου παρέδωσε ένα τμήμα οξυπύθμενου αμφορέα που είχε πάρει από την Αρχαία Αγορά. “Δεν αισθάνομαι καλά να το έχω σπίτι μου”, μου είπε. Και να το, το έφερα να το δώσω στην Εφορεία Ακρόπολης», έλεγε όλο χαρά η σύμβουλος της πρεσβείας μας. *

σύλλογος τροχαίων ατυχημάτων

 

Πηγή:www.enet.gr/

Share: