Αμετανόητος και προκλητικός εμφανίστηκε χτες, στο απολογητικό υπόμνημά του, ο 37χρονος ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, που πυροβόλησε και δολοφόνησε τον 15χρονο μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλο. Στο 11σέλιδο κείμενο, που νομικοί κύκλοι χαρακτήρισαν σαν «υπόμνημα της ντροπής», δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «συγνώμη»!
Ο επονομαζόμενος και… «Ράμπο» αστυνομικός, πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, όχι μόνο δεν εκφράζει πουθενά έστω τη λύπη του για τον θάνατο του Αλέξη, αλλά προσπαθεί να πλήξει και την ηθική του υπόσταση.

Με ασέβεια στη μνήμη του αγοριού, που αγκάλιασε όλη η Ελλάδα, και αδιαφορία για τον θρήνο και τον βαρύ πόνο της οικογένειάς του, επιχειρεί να ρίξει ακόμη… λάσπη, κατηγορώντας μεταξύ άλλων τον 15χρονο ότι «είχε αποβληθεί από τη Σχολή Μωραϊτη, γεγονός που αποτυπώνει αποκλίνουσα συμπεριφορά»!…

Την απάντηση – χαστούκι στον νταή αστυνομικό έδωσε η ίδια η Σχολή Μωραϊτη, η οποία με ανακοίνωσή της τον διέψευσε, κάνοντας λόγο για «διαγωγή κοσμιοτάτη» του 15χρονου μαθητή.

Στο συγκεκριμένο σημείο του απολογητικού του υπομνήματος, όπου το θράσος ξεχειλίζει και όσα αναφέρει παραπέμπουν σε εποχές… ανωμαλίας, ο δράστης αστυνομικός υποστηρίζει:

«Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θανών και η παρέα του, πριν έλθουν για να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πλήθος, το οποίο είχε συγκεντρωθεί και θα επιτίθετο, όπως συνηθίζεται κάθε Σάββατο, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, είχαν πάει στο Κλειστό Κολυμβητήριο Χαλανδρίου, στον αγώνα πόλο Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού και είχαν συμμετάσχει στα επεισόδια που σημειώθηκαν και επέφεραν τον τραυματισμό πολιτών, αλλά και του προπονητού του Ολυμπιακού με τη ρίψη πολλών αντικειμένων και τη χρήση σιδερολοστών».

Και συνεχίζει με ύφος ψυχιατρικής… αυθεντίας: «Αλλωστε, έχω πληροφορηθεί ότι οι νέοι αυτοί, ενώ κατοικούν στο Π. Ψυχικό και είναι γόνοι πλουσίων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, τα οποία επιλέγουν ως χώρο διασκέδασης, αλλά και διάφορα γήπεδα, όπου προκαλούν επεισόδια, μη επιδεικνύοντας επομένως την αναμενόμενη συμπεριφορά και προσωπικότητα ενός 15χρονου εφήβου. Σημειωτέον δε ότι ο θανών είχε αποβληθεί από τη Σχολή Μωραϊτη και άλλαζε πολύ συχνά σχολεία, γεγονός που αποτυπώνει μια αποκλίνουσα συμπεριφορά».

Μόνος του, χωρίς να έχει κανέναν από την οικογένειά του δίπλα του, με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, οδηγήθηκε στον ανακριτή ο κατηγορούμενος ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, την πρώτη φορά στις 10 το πρωί και στη συνέχεια στις 3 το μεσημέρι, οπότε και ξεκίνησε η απολογία του, που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες. Στο υπόμνημα, που υπέβαλε στον ανακριτή κ. Βλάχο, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι «πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό και δεν αντελήφθη τον τραυματισμό του θύματος».

Αυτός είναι και ο κυρίαρχος ισχυρισμός στον οποίον βασίζεται το απολογητικό υπόμνημα του «Ράμπο» της αστυνομίας.

Επικαλούμενος μέρος της κατάθεσης του ιατροδικαστή Χρήστου Λευκίδη, που, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, φέρεται να είπε ότι «η πορεία της βολίδας ήταν από πάνω προς τα κάτω», ο κατηγορούμενος δίνει τη δική του ερμηνεία και αναφέρει:

«Εκ των ως άνω γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπήρξε εν ψυχρώ στόχευση του θύματος και η μόνη βεβαία και αδιαμφισβήτητη εκδοχή για τον θανάσιμο τραυματισμό του είναι ο εξοστρακισμός μιας εκ των βολίδων που ερρίφθησαν προειδοποιητικά στον αέρα, ως εξαρχής ισχυρίζομαι».

Παρακάτω, σαν να θεωρεί βέβαιο ότι η βαλλιστική έρευνα, που μέχρι την ώρα της απολογίας του δεν είχε ολοκληρωθεί, θα δείξει εξοστρακισμό της σφαίρας, υποστηρίζει: «Επισημαίνω όμως ότι, όπως έχουν ενημερώσει τον συνήγορό μου οι παραστάντες στις ως άνω διαδικασίες τεχνικοί μου σύμβουλοι, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν αφενός μεν την κατάθεση του κ. Λευκίδη Χρήστου, αφετέρου δε τους ως άνω ισχυρισμούς μου και δη τον εξοστρακισμό της βολίδας που έπληξε το θύμα και κατ επέκταση την έλλειψη οποιασδήποτε προθέσεως στο πρόσωπό μου για τον θανατηφόρο τραυματισμό του».

Ακόμη πιο προκλητικός εμφανίζεται στο σημείο που αναφέρεται στην κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα Ν. Ρωμανού, τον οποίο προσπαθεί να βγάλει ψευδομάρτυρα.

Αναφέρει: «Είναι αδύνατο έστω και να υποτεθεί ότι δήθεν σημάδεψα το πλήθος, πυροβολώντας δύο με τρεις φορές, αφού η ομάδα των αναρχικών κινούταν και δρούσε σύσσωμη καθ όλη τη διάρκεια των επεισοδίων, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση στοχεύσεως του πλήθους, όπως περιγράφει ο δήθεν αυτόπτης μάρτυς Ρωμανός Νικόλαος, θα είχαν πληγεί τουλάχιστον έξι άνθρωποι, αν είχα πυροβολήσει προς το μέρος τους τρεις φορές, αφού η δραστικότητα του όπλου από την απόσταση που φέρομαι ότι πυροβόλησα δεν θα είχε ως αποτέλεσμα έναν τραυματισμό στο σώμα ενός από το πλήθος και μάλιστα όχι διαμπερή, με δεδομένο ότι το όπλο που εγώ και οι συνάδελφοί μου χρησιμοποιούμε έχει τη δυνατότητα από την απόσταση που φέρομαι ότι πυροβόλησα να διαπερνά ακόμη και οκτώ σώματα».

Και συνεχίζει… ακάθεκτος: «Αλλωστε, ποτέ δεν θα προέβαινα σε μια τέτοια ακραία ενέργεια, δηλαδή τη χρήση του όπλου μου εναντίον οποιουδήποτε ανθρώπου, πολλώ δε μάλλον ενός εφήβου, δεδομένου ότι είμαι και ο ίδιος πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, αλλά και ευσυνείδητος αστυνομικός, όπως αποδεικνύει η μέχρι τώρα ευδόκιμη υπηρεσία μου».

Μάλιστα ως απόδειξη του ότι δεν… αντελήφθη, όπως ισχυρίζεται, ότι η δολοφονική του σφαίρα βρήκε στόχο τον μικρό Αλέξη, επικαλείται το γεγονός ότι «δεν ενημερώσαμε σχετικά το κέντρο και τη διμοιρία των ΜΑΤ, αλλά φύγαμε, επειδή ακριβώς θεωρούσαμε ότι δεν έχει συμβεί κάτι περισσότερο από την επίθεση που δεχτήκαμε και τη φυγή μας κατά τον ανωτέρω τρόπο, πράγμα που επιβεβαιώνουν και οι καταθέσεις των αστυνομικών μαρτύρων»…

Ο αστυνομικός, στην αρχή του απολογητικού του υπομνήματος, υποστηρίζει ότι στη διάρκεια περιπολίας με τον συνάδελφό του, Βασίλειο Σαραλιώτη, που είναι συγκατηγορούμενός του, δέχτηκαν επίθεση από ομάδα 30 ατόμων.

Παραδέχεται ότι τα μέλη της διμοιρίας, που βρισκόταν εντεταλμένη για τη φύλαξη των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, δεν κινήθηκαν προς το μέρος της ομάδας των αναρχικών, διότι για την όποια ενέργειά τους απαιτείται σχετική εντολή, ενώ δεν εξηγεί γιατί παρέβησαν διαταγές ανωτέρων τους, αφού σύμφωνα με την κατάθεση του συναδέλφου του, Ραδή Αθανασίου, που επικαλείται, «μας είπαν από τον ασύρματο να περιμένουμε να έρθει η υπόλοιπη ομάδα» και «ο αρχιφύλακας με διέταξε να παραμείνουμε στο σημείο, μέχρι να συγκροτηθεί η ομάδα».

Ο «Ράμπο», που όπως αναφέρει «εργάζεται από παιδί και στηρίζει την οικογένειά του, καθώς και τις δύο αδελφές του που πάσχουν από νοητική στέρηση», ταυτίζει προφανώς την αποτρόπαια πράξη του με την ποινική μεταχείριση που η Δικαιοσύνη επιφυλάσσει στους δράστες… τροχαίων δυστυχημάτων. Ετσι μόνον εξηγείται ότι ζητάει να αφεθεί ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους και να απαλλαγεί διά βουλεύματος.

Αργά το βράδυ, οι δύο ειδικοί φρουροί οδηγήθηκαν στη φυλακή. Η ανάκριση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με καταθέσεις μαρτύρων, μεταξύ των οποίων θα είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- και γυναίκα που κατέχει το βίντεο με τη σκηνή της δολοφονίας, το οποίο θα παραδώσει στον ανακριτή. Χθες το μεσημέρι, ομάδα νεαρών έριξε μολότοφ έξω από τα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τεχνικοί τηλεοπτικού σταθμού, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΓΙΑ
Χαρακτήρισε «παρεξήγηση» τη δολοφονία του Αλέξη

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του συνηγόρου του ειδικού φρουρού Αλέξη Κούγια, που ερμηνεύτηκαν ως αιχμή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο συνήγορος μεταξύ άλλων είπε: «Εκφράζω τη λύπη μου προς κορυφαίους πολιτικούς ταγούς και καταλαβαίνετε ποιους εννοώ, τους πιο κορυφαίους, που στα πλαίσια μιας πολιτικής καθαρά αντιμετώπισης, να σώσει ο καθένας το τομάρι του, δεν σκέφτηκαν ούτε το παιδί, το μεγάλο θύμα αυτής της ιστορίας, και το εκμεταλλεύτηκαν, ούτε το ότι και οι κατηγορούμενοι είναι άνθρωποι».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Κούγιας χαρακτήρισε τη δολοφονία… «παρεξήγηση». Είπε: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν είμαι ούτε πολιτικός ούτε προτίθεμαι να ασχοληθώ με την πολιτική. Με ενδιαφέρει μόνο αυτό που είναι το καθήκον μου και που είναι καθήκον όλων των έντιμων δικηγόρων, να βοηθάμε τα δικαστήρια να εκδίδουν δίκαιες αποφάσεις.

Σε μια τέτοια υπόθεση, που προκάλεσε την κοινωνική κατακραυγή, δεν θα συμμετείχα αν πραγματικά δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία ότι όλα είναι δυστυχώς μια παρεξήγηση». Ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι το εάν έπρεπε ή όχι να σκοτωθεί το παιδί, θα το… κρίνει η Δικαιοσύνη!

Είπε ο συνήγορος: «Το αν έπρεπε ή όχι να πυροβολήσει ο αστυνομικός, το αν έπρεπε ή όχι να χαθεί αυτό το παιδί και αν θα πρέπει και ποιο αδίκημα να αποδοθεί στον αστυνομικό, θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Με αυτό τον τρόπο και μόνο αντιλαμβάνομαι αυτή την υπόθεση».

Και κατέληξε: «Δυστυχώς αυτό είναι αποτέλεσμα από την επιπολαιότητα κάποιων, οι οποίοι κοίταξαν για δικούς τους λόγους, είτε να αποσύρουν το ενδιαφέρον από το Βατοπέδι είτε να σώσουν την πολιτική τους περιουσία». Στο τέλος εξέφρασε την ευχή: «Ο Θεός να βοηθήσει όλους όσοι έχουν αναμειχθεί στην υπόθεση αυτή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
«Πολιτικές οι δηλώσεις του Κ. Παπούλια»

«Πολιτικές είναι οι δηλώσεις που κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι νομικές». Αυτό διαμηνύουν κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε ερώτηση πώς σχολιάζονται οι δηλώσεις του συνηγόρου του ειδικού φρουρού, ο οποίος πυροβόλησε τον 15χρονο Αλέξη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας προχθές, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, σε γραπτή δήλωσή του επισήμανε ότι η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη πλήγωσε βαθιά τη Δημοκρατία μας. Στην ίδια δήλωση τόνισε την ανάγκη να δοθούν πειστικές απαντήσεις στο μεγάλο γιατί. Σε διαφορετική περίπτωση «οι πληγές θα μένουν ανοιχτές», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι: «Η πολιτειακή ηγεσία της χώρας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Το ίδιο έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την πρώτη στιγμή. Η κυβέρνηση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν στάθηκε γιατί έχει βαρύτατες ευθύνες στον χειρισμό της όλης υπόθεσης και για όλα όσα ακολούθησαν».

«Ας αισθανθούν ντροπή…»
«Ας αισθανθούν ντροπή αυτοί που προσπαθούν να σπιλώσουν την μνήμη ενός αθώου, νεκρού παιδιού. Ελπίζουμε ότι δεν το κάνουμε ενσυνείδητα», τονίζει σε επιστολή της προς τον Τύπο η μητέρα του άτυχου 15χρονου, στην οποία συνεχίζει σημειώνοντας:

«Επίσης παρακαλούμε να σεβαστούν το πένθος μας και την απόφασή μας να θρηνήσουμε μόνοι, σιωπηλά τον Αλέξανδρο. Δεν κάνουμε καμία διάκριση στα ΜΜΕ αλλά δεν έχουμε το κουράγιο και τον τρόπο να επικοινωνήσουμε με όλους. Ας γίνει η ανακοίνωση αυτή που εστάλη στην εκπομπή «Αξίζει να ζεις».

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗ
«Η διαγωγή του 15χρονου ήταν πάντα κοσμιοτάτη»

Οργισμένη απάντηση με την οποία διαψεύδονται οι ισχυρισμοί του ειδικού φρουρού που δολοφόνησε τον 15χρονο Αλέξανδρο ότι, δηλαδή, «αποβλήθηκε από τη Σχολή Μωραϊτη και άλλαζε πολύ συχνά σχολεία», έδωσε, χθες, η Σχολή Μωραϊτη.

Στο απολογητικό του υπόμνημα που κατέθεσε χθες στον ανακριτή ο ειδικός φρουρός ισχυρίζεται -μεταξύ άλλων- ότι ο Αλέξανδρος άλλαζε συχνά σχολεία και έφυγε και από τη Σχολή Μωραϊτη, «γεγονός», όπως χαρακτηριστικά λέει, «που αποτυπώνει μία αποκλίνουσα συμπεριφορά».

Η Σχολή Μωραϊτη με ανακοίνωσή της διαψεύδει πλήρως τους ισχυρισμούς του ειδικού φρουρού σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος φοίτησε στη Σχολή Μωραϊτη από την Α τάξη του Δημοτικού ως τη Γ Γυμνασίου.

Μετά την κανονική αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, η μητέρα του, με την οποία το Σχολείο είχε πάντα άριστη συνεργασία, αποφάσισε, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, να τον εγγράψει σε άλλο Λύκειο χωρίς καμία επέμβαση της Σχολής» και προσθέτει.

«Σε όλο το διάστημα της φοίτησής του ο Αλέξανδρος είχε λαμπρές σχέσεις με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές του, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο διδακτικό προσωπικό, είχε πολύ καλή συμπεριφορά και η διαγωγή χαρακτηριζόταν (και ήταν) πάντα κοσμιότατη».

Στην ίδια ανακοίνωση, η Σχολή Μωραϊτη επισημαίνει ότι έχει πάγια αρχή της να μη κοινολογεί σε κανέναν οποιασδήποτε φύσης πληροφορία σχετική με τους μαθητές και τις μαθήτριές της είτε κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους είτε ύστερα από αυτήν.

Σε αυτή την τραγική, όμως, περίπτωση του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου -όπως επισημαίνεται- θεωρεί υποχρέωσή της να κάνει δημόσια μια σχετική δήλωση γιατί κυκλοφόρησαν και δημοσιοποιήθηκαν πολλά που απέχουν από την αλήθεια και προσβάλλουν τη μνήμη του.

Οι ίδιες ακριβώς πληροφορίες προκύπτουν και από το σχολικό περιβάλλον στο οποίο φοιτούσε μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ο 15χρονος Αλέξανδρος. Καθηγητές του σχολείου επεσήμαναν ότι είχε πολύ καλές σχέσεις με τα παιδιά και τους καθηγητές και δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα.

 

Πηγή : www.ethnos.gr

σύλλογος τροχαίων ατυχημάτων

Share: