Την ολοκλήρωση του βόρειου οδικού άξονα της Κρήτης, που άρχισε να σχεδιάζεται τη δεκαετία του 1960, ζητούν ομόφωνα όλες οι διοικούσες επιτροπές των τμημάτων των τεχνικών επιμελητηρίων της χώρας σε κοινή τους συνάντηση προχθές στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Οπως τονίστηκε είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη το νησί, που έχει όλες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης, να αποκτήσει επιτέλους σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο για την εξυπηρέτηση των εκατομμυρίων ντόπιων και ξένων επισκεπτών, αλλά και προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων επισήμαναν ότι το κακό οδικό δίκτυο αποτελεί τροχοπέδη στην τοπική ανάπτυξη, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης (Χανίων – Σητείας) ως τον πιο επικίνδυνο στη χώρα.

Σύμφωνα με στατιστικές των υπηρεσιών οδικής ασφάλειας και του ΕΚΑΒ, κάθε χρόνο στο νησί αφανίζεται ή μένει ανάπηρο ένα κεφαλοχώρι από τα τροχαία, που είναι καθημερινά.

Οι διοικούσες επιτροπές των τμημάτων των τεχνικών επιμελητηρίων της χώρας, παρόντος και του προέδρου του ΤΕΕ κ. Αλαβάνου, «αγκάλιασαν» το αίτημα των φορέων και στο κείμενο των κοινών συμπερασμάτων τους ζητούν άμεσες ενέργειες από την πολιτεία.

Μάλιστα σε αυτό αναφέρεται ότι: οι αποφάσεις – προτάσεις και των δύο περιφερειακών τμημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Κρήτης είναι προς την κατεύθυνση ότι ο βόρειος οδικός άξονας πρέπει να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και μέχρι το 2015. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι κρίσιμα θέματα για τον βόρειο άξονα είναι:

α) Η επιτάχυνση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων – περιβαλλοντικές, αρχαιολογικές κ.λπ.

β) Η ενίσχυση των φορέων υλοποίησης, δηλαδή των υπηρεσιών που θα έχουν το βάρος τόσο σε στελεχικό δυναμικό όσο και σε αρμοδιότητες.

γ) Η χρηματοδότηση από τον ΕΠΕΠ όλων των έργων.

δ) Η τεχνοοικονομική διερεύνηση για τους τρόπους χρηματοδότησης όλων εκείνων των οδικών τμημάτων – έργων του βόρειου οδικού άξονα που δεν θα εξασφαλιστούν με ώριμες μελέτες.

 

www.ethnos.gr

syllogos troxaion atiximaton

Share: