Η “Αιολική γη” γράφτηκε το 1943 από τον Ηλία Βενέζη, εκδόθηκε απο τον εκδοτικό οίκο της “Εστίας” και μεταφράστηκε σε ξένες γλώσσες.
Ο συγγραφέας, Ηλίας Βενέζης που το πραγματικό του όνομα είναι Ηλίας Μέλλος γεννήθηκε το 194 στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, μεγάλωσε στη Λέσβο και αργότερα εγκαταστάθηκε στηνΑθήνα όπου και πέθανε το 1973. Έζησε την Μικρασιατική καταστροφή, αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους και οδηγήθηκε στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας μαζί με 3.000 Έλληνες όπου δούλεψε καταναγκαστικά στα φοβερά τουρκικά “εργατικά τάγματα”. Μέσα από αυτέςτις εμπειρίες και τα βιώματά του άντλησε υλικό για να γράψει τα βιβλία του.
Η “Αιολική γη” μας μεταφέρει στα Κιμιντένια, βουνά της Μικράς Ασίας, όπου ζει η οικογένεια του μικρού Πέτρου με αρχηγό τον παππού. Ο Πέτρος, με την πιο αγαπημένη από τις τέσσερις αδερφές του, την Άρτεμη, παιδιά ακόμα, ζουν σε ένα μαγικό κόσμογεμάτο παιδικά όνειρα που όμως σιγά-σιγά γκρεμίζεται όταν έρχονται σε επαφή με την αδικία, την κακία και τον πόλεμο. Ζούνε τον ξεριζωμό απ’ τον τόπο και τη γη τους και την προσπάθεια να στεριώσουν σε ένα καινούριο μέρος. Η ζωή τους μπερδεύεται με φανταστικές ιστορίες απλών και τίμιων ανθρώπων όπως του Αλί που γυρεύει σε όλη την Ανατολή να βρει το καμήλι του με το άσπρο κεφάλι και του Στέφανου του σαμαράπου προσπαθεί να κρατήσει τους ήχους μέσα σ’ ένα παλιό ρολόι.
Ο συγγραφέας παρουσιάζοντας τη ιστορία μέσα από τα παιδικά μάτια του Πέτρου και συνδυάζοντάς την με απλές “αστείες” ιστορίες την κάνει να μοιάζει με παραμύθι της Ανατολής. Η “Αιολική γη” είναι ένα υπέροχο, απολαυστικό βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε.

Πηγή:www.asda.gr/g14per/ekdoseis/magazine9798/biblia.htm

 

Η δικής άποψη για το βιβλίο αυτό είναι ότι πρόκειται περί αριστουργήματος! Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφεύς σε ταξειδεύει σε άλλες μνήμες, ξεχασμένες πια από τις ταχύτητες της εποχής μας. Η περιγραφή και η εξιστόρηση της κάθε ανθρώπινης ζωής που έζησε ή φιλοξενήθηκε στα Κιμιντένια είναι τόσο μεστή και συγκινητική που σε κάνει να νοιώθεις την κάθε ιστορία σαν να την έχεις ζήσει ο ίδιος. Ο Παππούς και η Γιαγιά σημαντικά πρόσωπα της ιστορίας, σου μεταδίδουν την αγωνία και την αγάπη για τα παιδιά και για τον τόπο τους, με τρόπο μαγικό,συγκινητικό που όσοι έχουν ζήσει ανάλογα παιδικά χρόνια τα αναπολούν με νοσταλγία και γλυκειά αγάπη!

Η “ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ”, είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο, γεμάτο μνήμες, πλούσιο από συναισθήματα, που αξίζει να το διαβάσετε εσείς και τα παιδιά σας. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Βιβή Βάγγαλη

σύλλογος τροχαίων ατυχημάτων

Share: