Η ασφάλεια του παιδιού στην Ελλάδα και τον κόσμο, παράγοντες που την υπονομεύουν και που την εξασφαλίζουν.

Τι λένε οι αριθμοί

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 20.000.000 παιδιά πέφτουν θύματα ατυχημάτων κάθε χρόνο.
Το 90% των ατυχημάτων αυτών θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
Το ένα τέταρτο δε των ατυχημάτων αυτών συμβαίνει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στον πίνακα των ατυχημάτων με θύματα τα παιδιά. Ειδικά τα βρέφη κινδυνεύουν περισσότερο από πτώση (40% των ατυχημάτων) και έπειτα από ασφυξία, λόγω εισρόφησης ξένου σώματος ή από το μαξιλάρι. Η έντονη κινητικότητα του μωρού, η κατάκτηση κάθε νέας ικανότητας, η περιέργεια, η διάθεσή του να εξερευνήσει το περιβάλλον του, να δοκιμάσει ό,τι μπορεί να αγγίξει, είναι αφορμές πρόκλησης ατυχημάτων.

Λόγοι που αυξάνουν τον κίνδυνο
Λόγοι που αυξάνουν την πιθανότητα ατυχήματος είναι η πείνα, η κούραση, ο εκνευρισμός, ο θυμός του παιδιού, η επιμονή του να καταφέρει κάτι που ακόμη δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει και οι συχνές αλλαγές περιβάλλοντος. Μελέτες αναφέρουν ότι τα ζωηρά και αεικίνητα μωρά είναι περισσότερο επιρρεπή σε ατυχήματα από τα πιο ήρεμα. Επίσης το ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχημάτων είναι μεγαλύτερο στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν η κούραση, η υπερένταση, η στενοχώρια ή η κατάθλιψη της μητέρας και η υπερπροστατευτικότητά της που περιορίζει την κίνηση και την ελευθερία έκφρασης του μωρού. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι πολλές ευθύνες και δουλειές, ιδιαίτερα αν πρόκειται για εργαζόμενη μητέρα, και τα οικογενειακά προβλήματα που προκαλούν συζυγικούς καβγάδες και δημιουργούν στο παιδί αίσθημα ανασφάλειας, που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοτραυματισμούς.

Παράγοντες που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο
Παράγοντες που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων είναι η σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού, που απαιτεί γνώσεις, χρόνο και υπομονή, και οι ομαλές οικογενειακέςσχέσεις. Τα ατυχήματα τελικά δεν είναι πάντα ατυχείς στιγμές, δεν είναι η «κακιά ώρα» αλλά ούτε και μοιραία. Συχνά είναι λογικό αποτέλεσμα κάποιας απροσεξίας, παράλειψης ή χαλάρωσης της προσοχής των γονιών, οι οποίοι πρέπει πάντα να επαγρυπνούν.

Πηγή:www.babyspace.gr

τροχαία ατυχήματα

Share: