ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ – ΝΙΚΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ ΜΕΛΑΝΙ

Δημοσιεύτηκε 26.09.2011

Τραγούδι Μάγκυ Μπαζίνη

Βιολί Θοδωρής Χ. Μουζακίτης – Κιθάρα Δημήτρης Δημητριάδης

miastalamelanifront 640x640 ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ  ΝΙΚΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ ΜΕΛΑΝΙ

Κείμενα των δύο συντελεστών που περιέχονται στο CD :

Ο κύκλος αυτός των τραγουδιών μου «ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ ΜΕΛΑΝΙ», είναι τελείως ξεχωριστός. Τα έγραψα σε μία εποχή που ήμουν σχεδόν έφηβος και που με τον Νίκο Σιδέρη και με μία μεγάλη ομάδα από νέα παιδιά, μέναμε στην ίδια γειτονιά, κάναμε πολύ παρέα και ήμασταν γεμάτοι από όνειρα, ιδέες και οράματα για το πώς θα αλλάξουμε τον κόσμο. Τα συνέθεσα όλα με κιθάρα. Δεν με εξέφραζε το πιάνο ακόμα… Και μέσα στο μυαλό μου, είχα τα λεγόμενα «αρέκια», της Κέρκυρας, όπου γεννήθηκα, και που το νόημα της λέξης, μόνο οι Επτανήσιοι μπορούν να καταλάβουν. Είναι δηλαδή πολύ προσωπικά μου και γι’ αυτό ήθελα να τα ερμηνεύσουν πολύ δικοί μου άνθρωποι. Έτσι μου έκανε την τιμή η Μάγκυ, με την τελείως ξεχωριστή φωνή της και με το μοναδικό ηχόχρωμα, ο γιός μου ο Θοδωρής, που δεν χρειάζεται να σχολιάσω την δική του ερμηνεία, αλλά και ο Δημήτρης Δημητριάδης, που είναι κι αυτός «πνευματικό μου τέκνο», αφού έκανε μαζί μου όλα τα ανώτερα θεωρητικά της μουσικής, μέχρι και πτυχίο Φούγκας. Ευχαριστώ τον φίλο και συνεργάτη Νίκο Σιδέρη για τα ποιήματά του, που μου εμπιστεύθηκε και ελπίζω κάποια στιγμή, να μπορέσουμε να εκδώσουμε και το «Ορατόριο» και άλλα έργα που έχω συνθέσει σε δική του ποίηση. Σημειώνω ότι, την επεξεργασία για βιολί και κιθάρα, την έκανα πολλά χρόνια αργότερα από την σύνθεσή τους. Το μέρος της κιθάρας, τον εμπλουτισμό και τις λεπτομέρειες της κιθαριστικής συνοδείας επιμελήθηκε ο Δ. Δημητριάδης. Επίσης ένα θερμό ευχαριστώ, στον ηχολήπτη και μουσικό Λευτέρη Κρητικό, που με τόσο κέφι και αγάπη επιμελήθηκε όλη αυτή την εργασία, κάνοντας μέχρι και την φωτογράφιση των συντελεστών.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ

ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ ΜΕΛΑΝΙ. Που ξαναφέρνει εμπρός μου εδώ μια θυελλώδη εφηβεία σε μια μεγάλη εποχή, παλιούς μου φίλους, μελαγχολία κι έκσταση, μουσικές, δρόμους, αγωνίες, ποίηση βιωμένη. Ο Χρύσανθος έχει το χάρισμα να κάνει ν’αναβλύζει από τους στίχους μου η μουσική που κατοικεί εντός της (με έντονες επτανησιακές καταβολές), κατά τρόπο αυθεντικό, ευγενικό και υψηλό. Η συνεργασία μας, συνομήλικη της φιλίας μας, δεν έχει ούτε μια ρυτίδα. Έχει ένα χαμόγελο, που ελπίζω κι εύχομαι να γίνει σύντομα ξανά τραγούδι. Δηλαδή, μύρο ζωής για ζωές και για εποχές στερημένες από αλήθεια και χάρη.

ΝΙΚΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ

Πέρασε ήδη μιά δεκαετία από την πρώτη συνεργασία μας με τον Χρύσανθο Μουζακίτη. Έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε την έκτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία του απ΄τον Καθρέφτη, όπου τον συναντούμε μαζί με τον ποιητή Νίκο Σιδέρη στην ξενοιασιά της δημιουργικής τους νεότητος.

ΜΩΥΣΗΣ ΑΣΕΡ – ΝΙΚΗΤΑΣ ΒΟΣΤΑΝΗΣ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

 

Περιεχόμενα δίσκου

Κωδ δισκου K211

ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ ΜΕΛΑΝΙ

Μουσική Χρύσανθος Μουζακίτης

Ποίηση Νίκος Σιδέρης

 

1.Μα γιατί τάχα

2.Γερτά πορτόφυλλα

3.Ο Ανεμοδείχτης

4.Αχ Ανοιξη

5.Μαβιά

6.Αφύπνιση

7.Γιατί

8.Αφάνεια

9.Δρόμοι Πεντάνοιχτοι

10.Στιγμές

11.Μα πως;

12.Μιά στάλα μελάνι

13.Ψαλμός

 

Κυκλοφορία Καλοκαίρι 2010

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

hrysanthosmouzakitis120 ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ  ΝΙΚΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ ΜΕΛΑΝΙ Χρύσανθος Μουζακίτης. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο πιάνο, ανώτερα θεωρητικά της μουσικής, τραγούδι, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας. Έχει συνθέσει έργα όλων των ειδών και τεχνοτροπιών από τραγούδια, μέχρι συμφωνίες και ορατόρια. Έργα του έχουν ερμηνευθεί και ερμηνεύονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουν εκδοθεί έργα του σε βιβλία, στον μουσικό οίκο ΝΑΚΑ κ.λπ. Ηχογραφήσεις σε C.D. που κυκλοφόρησαν από τον ΚΑΘΡΕΦΤΗ ήχων αληθνών είναι: Χρώματα της φαντασίας: τραγούδια λίντ, σόλο πιάνο και βιολί – πιάνο. Σουίτα για την Μήδεια και Ελληνική Σονάτα, γιά βιολί και κιθάρα με τους: Θοδωρή Μουζακίτη και Βασίλη Τιγγιρίδη. Ξεκίνησ’ ένα καραβάκι έντεχνα λαϊκά τραγούδια με τον Τάκη Κωνσταντακόπουλο. Διάθλαση τραγούδια λιντ σε ποίηση Βάσου Βογιατζόγλου, με συμφωνικό σύνολο εγχόρδων και πιάνο και με τους: Mαρία Διαμαντή και Δημήτρη Ηλία. (Συμπαραγωγή με Καναδά). Πρωτότοκου Δοξαστικόν: ορατόριο, λιμπρέτο Μαντώ Κατσουλού- Ζολώτα. Οι μικροί φυγάδες και το σπίτι στο δάσος: παιδική όπερα, λιμπρέτο Γιώργος Πολ. Παπαδάκης, εκδόσεις «Χατζηλάκος» και «Chroma Musika» Καναδάς.

nikossideris120b ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ  ΝΙΚΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ ΜΕΛΑΝΙΝίκος Σιδέρης. Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ιατρική Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (ειδικότητα ψυχιατρικής, νευροψυχολογία- νευρογλωσσολογία, ιστορία). Είναι διδάκτωρ του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, διδάσκων ψυχαναλυτής της Ψυχαναλυτικής Σχολής του Στρασβούργου (E.P.S.) και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχανάλυσης (FEDEPSY). Εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχίατρος. ψυχαναλυτής και οικογενειακός θεραπευτής. Έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Κολλέγιο Αθηνών, στο Deree College. Διδάσκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το μάθημα «Αρχιτεκτονική και Ψυχανάλυση» και στην ΑΣΚΤ το μάθημα «Εικαστική Δημιουργία και Φαντασίωση του Καλλιτέχνη: Το παράδειγμα του ερωτισμού». Έχει εκδώσει μελέτες, δοκίμια, ποίηση και πεζογραφία.

maggybazini1200 ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ  ΝΙΚΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ ΜΕΛΑΝΙΜάγκυ Μπαζίνη. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σύγχρονο τραγούδι, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο. Παράλληλα, παρακολούθησε σεμινάρια ορθοφωνίας και απαγγελίας και ολοκλήρωσε τις σπουδές ξένων γλωσσών λαμβάνοντας πτυχία Γαλλικής, Ιταλικής και Αγγλικής. Σε νεαρή ηλικία κέρδισε το Α΄ βραβείο σε πανελλήνιο φεστιβάλ ερμηνείας τραγουδιού. Έκτοτε, συμμετέχει σε συναυλίες και ηχογραφήσεις, όπως, στον δίσκο ΠΑΡΕΟΥΛΑ, με τους: Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Αρλέτα, Θέμη Ανδρεάδη, Σάκη Μπουλά κ.α και θεατρικά έργα όπως: ΤΣΙΡΟΓΛΕΣ, με τον Νικόλα Μητσοβολέα καθώς και με απαγγελίες σε συναυλίες έντεχνων λυρικών τραγουδιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ενεργό μέλος πνευματικών και πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει έντονη συγγραφική και στιχουργική δραστηριότητα. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει πολλά μελοποιημένα ποιήματά της.

dimitriadisdimitris120 ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ  ΝΙΚΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ ΜΕΛΑΝΙΔημήτρης Δημητριάδης. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κιθάρα και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο (παράρτημα Περιστερίου) στην τάξη του Χρύσανθου Μουζακίτη και του Βασίλη Τιγγιρίδη. Έχει λάβει μέρος σε masteclass κιθάρας με τους R.Dyens, H.Kappel, J.Urshalmi, S.Grondona, P.Galbraith, Ε.Μπουντούνη, Ε.Παπανδρέου, Ε.Ασημακόπουλο, Λ.Ζώη, ερμηνείας με τον Γ.Χατζηνίκο καθώς και παλιάς μουσικής, τροπικής-τονικής αντίστιξης, φούγκας με τον Π. Αδάμ στο μουσικό εργαστήρι του Α.Καλογερά. Συμμετέχει σε μουσικά σχήματα και σύνολα ως σολίστ, δημιουργός και ενορχηστρωτής. Έχει γράψει έργα για σόλο κιθάρα, κιθαριστικά σύνολα και μουσική δωματίου. Είναι εκπαιδευτικός μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

thodorismouzakitis120 ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ  ΝΙΚΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ ΜΕΛΑΝΙΘοδωρής Χ. Μουζακίτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε βιολί στο Εθνικό Ωδείο, στην τάξη του Σπύρου Στεργίου καθώς και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής Συνέχισε τις σπουδές του στη Royal Academy of music στο Λονδίνο με καθηγητή τον διεθνούς φήμης σολίστ Maurice Hasson, με υποτροφίες του ΙΚΥ κ της αγγλικής κυβέρνησης. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τη συμφωνική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, τη συμφωνική ορχήστρα Τσακάλωφ, την ορχήστρα του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και την κρατική ορχήστρα της Αλβανίας, σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Φεστιβάλ Καλομοίρη και Φεστιβάλ Μπαχ). Υπήρξε μέλος της ΚΟΑ, της συμφωνικής ορχήστρας νέων της Ευρωπαικής Ένωσης και της ορχήστρας νέων Gustav Mahler. Έχει δώσει ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες στην Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία, Ελβετία, Καναδά και αλλού. Στο ενεργητικό του ηχογραφήσεις κλασσικής καθώς και έντεχνης ελληνικής μουσικής. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Πηγή: http://www.musicmirror.gr

 

Δείτε το Video:

 

 

 

 

Add your comment