ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΤΟ ΔΡΑΚΟ ΣΑΣ (HOW TO TRAIN YOUR DRAGON) των Νταν ΝτεΜπλουά, Κρις Σάντερς

Δημοσιεύτηκε 27.04.2011

Σας προτίνουμε ανεπιφύλακτα να κάνετε δώρο στο παιδί σας το βιβλίο αυτό και φυσικά δεν θα ήταν άσχημο να δείτε και την ταινία μαζί με το παιδί σας. Έχει πολύ καλά στοιχεία, συγκίνηση, δράση και φυσικά διδάγματα σημαντικά για το παιδί.

* Το μυθιστόρημα Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας της Κρεσίντα Κάουελ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ σε απόδοση του Μάνου Κοντολέων, θα πρέπει να διαβαστεί από τον κάθε ήρωα που αντιμετωπίζει μερικά… προβληματάκια καθώς προσπαθεί να δείξει τον ηρωισμό του. Τα δικαιώματα έκδοσης του βιβλίου έχουν πουληθεί σε πολλές χώρες και στο εξωτερικό είναι ένα μεγάλο μπεστ σέλερ. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφορεί και το άλλο μυθιστόρημα της Κρεσίντα Κάουελ Πώς Να Μιλήσετε Δρακονέζικα.
* Τα βιβλία της Κρεσίντα Κάουελ (βασισμένα σε προσωπικές της εμπειρίες από την παιδική της ηλικία σε ένα απομονωμένο νησί της Σκοτίας, όπου το περιβάλλον επέτρεπε στη φαντασία της να οργιάσει και να γεννήσει ήρωες και σχέσεις μεγάλων διαστάσεων) προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των παραγωγών της Dream Works Animation πριν από έξι χρόνια οπότε και αποφάσισαν να εντάξουν στον προγραμματισμό τους μια ταινία κινουμένων σχεδίων που να λαμβάνει χώρα στον κόσμο των Βίκινγκς. Μάλιστα, ακριβώς επειδή αφορούσε σε Βίκινγκς, όλοι οι συντελεστές ήθελαν να κάνουν κάτι μεγάλης κλίμακας που να αντικατοπτρίζει τόσο το μέγεθος των Βίκινγκς όσο και το μέγεθος της παραγωγής.
* Οι βασικοί ήρωες της ταινίας είναι έφηβοι –ο καθένας με το δικό του διακριτό χαρακτήρα- και όχι ενήλικες ή ζώα, όπως στις άλλες παραγωγές και έτσι γίνονται ελκυστικοί σε ένα ακόμα ευρύτερο κοινό. Μάλιστα το συναισθηματικό βάθος της ιστορίας και το χιούμορ που προκύπτει από τις διαφορετικές προσωπικότητες των ηρώων και τις μεταξύ τους διαφωνίες σε συνδυασμό με τις εντυπωσιακές σκηνές των πτήσεων και των επί αέρος κι εδάφους μαχών είναι που καθιστά την ταινία πολύ ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις.
* Η ραχοκοκαλιά της ιστορίας είναι ο δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα στον αδύναμο Ψάρη και σε ένα δράκο, το Φαφούτη και μέσα από τον οποίο αλλάζουν όχι μόνο οι εμπλεκόμενες πλευρές αλλά και η σχέση ανάμεσα στους Βίκινγκς και τους δράκους. Έτσι έχουμε από τη μια τους σκληρούς και σωματώδεις Βίκινγκς που έχουν για δεύτερη φύση τους τον πόλεμο και τις μάχες κι από την άλλη τον Ψάρη που θέλει όσο τίποτε άλλο να τους μοιάσει και να κάνει περήφανο τον πατέρα του (κι αρχηγό της φυλής) αλλά ο εκλεπτυσμένος χαρακτήρας του δεν του το επιτρέπει… Όταν μάλιστα γίνεται φίλος με έναν από τους πλέον επικίνδυνους δράκους, μια Οργή της Νύχτας, η ένταξή του στη φυλή γίνεται ακόμα πιο επισφαλής, την ίδια στιγμή όμως που και η ίδια η στάση των Βίκινγκς απέναντι στους δράκους αρχίζει να καταρρέει…
* Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο βιβλίο και την κινηματογραφική του μεταφορά, με βασικότερη την εισαγωγή ενός κοριτσιού στην παρέα, της Άστριντ, για να απευθύνεται η ταινία και στα κοριτσάκια. Μάλιστα, η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον Ψάρη και στην Άστριντ είναι χαρακτηριστική των σχέσεων που αναπτύσσουν τα παιδιά στην εφηβεία, πράγμα που κάνει την ιστορία ακόμα πιο ρεαλιστική (τηρουμένων των αναλογιών). Άλλη σημαντική διαφορά είναι η επιλογή των δημιουργών να μην κάνουν τους δράκους να μιλούν, όπως στο βιβλίο, αλλά να αφήσουν το χαρακτήρα τους να διαφανεί με τρόπο αληθοφανή μέσα από τις εκφράσεις τους και τις αντιδράσεις τους. Καθώς μάλιστα, οι δράκοι κατέχουν σημαίνοντα ρόλο στη μυθολογία όλων των χωρών η παρουσία τους δεν ξενίζει κανένα θεατή και η επιλογή να είναι «κανονικά» μη ομιλούντα ζώα μοιάζει ακόμα πιο ρεαλιστική. Μάλιστα, κάθε δράκος έχει τη δική του διακριτή προσωπικότητα και τα δικά του χαρακτηριστικά και μολονότι η ταινία επικεντρώνεται σε 6 χαρακτηριστικούς δράκους, αναφορές γίνονται και στα άλλα είδη δράκων, ώστε να καλυφθεί το σύνολο της δρακόσφαιρας της Κάουελ.

Πηγή:www.myfilm.gr/5921.html#pressrelease

σύλλογος τροχαίων ατυχημάτων

Add your comment