Στην 100ή θέση η Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε 21.10.2011

Στην 100ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την προσέλκυση επενδύσεων και την επιχειρηματικότητα κατατάσσει την Ελλάδα η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της «Doing Business 2012».

Η Ελλάδα σημείωσε οριακή βελτίωση σε σχέση με πέρυσι που βρισκόταν στην 101η θέση, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να είναι ουραγός μεταξύ των χωρών της ΕΕ και πίσω από χώρες όπως η Γουατεμάλα, το Βιετνάμ και η Υεμένη.

Ωστόσο, παρά την 100ή θέση στην κατάταξη, σημειώθηκε σημαντική βελτίωση όσον αφορά τον δείκτη για την ίδρυση επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα η χώρα μας, σε σύγκριση με την αντίστοιχη έκθεση του 2011, στην κατηγορία «ίδρυση επιχείρησης» καταλαμβάνει, πλέον, την 135η θέση, από την 149η πέρυσι, δηλαδή έχει ανέβει 14 θέσεις υψηλότερα.

Σε ό,τι αφορά το διασυνοριακό εμπόριο, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 84η θέση, δηλαδή βρίσκεται δύο θέσεις ψηλότερα, ενώ βελτιώθηκε οριακά και σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση των επιχειρήσεων καταλαμβάνοντας την 41η θέση, από την 42η το 2011. Το ίδιο και στην εφαρμογή των συμβάσεων, όπου κατέλαβε την 90ή θέση (μια θέση υψηλότερα από πέρυσι).

Επιδείνωση παρουσίασαν οι δείκτες που αφορούν την πληρωμή φόρων, όπου η Ελλάδα φέτος κατατάσσεται στην 83η θέση – τρεις θέση χαμηλότερα από το 2011 – την προστασία των επενδυτών (155η, δύο θέσεις χαμηλότερα), την πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις (καταλαμβάνει την 78η θέση, τρεις θέσεις χαμηλότερα από το 2011), και σε θέματα φερεγγυότητας των συναλλαγών (57η θέση, επτά θέσεις χαμηλότερα).

Πρόοδος. Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας υπογραμμίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα όσον αφορά την ταχύτητα έναρξης μιας επιχείρησης με τις παρεμβάσεις στον τομέα της απλοποίησης των διαδικασιών.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Στοιχείων και Ανάλυσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, Αουγκούστο Λόπες-Κλάρος, «η Ελλάδα επιδεικνύει ισχυρή αποφασιστικότητα και βούληση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα, ως μέρος της στρατηγικής της για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας».

 

Πηγή: http://www.real.gr

Add your comment