Οργή και αγανάκτηση στις Βρυξέλλες

Δημοσιεύτηκε 01.11.2011

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί μεταξύ των στελεχών της Κομισιόν μετά από τις δηλώσεις περί δημοψηφισμάτων που έγιναν στην Ελλάδα. Ακόμα και στελέχη που είναι κανονικά ήπιων τόνων και έχουν αντιμετωπίσει κρίσεις σε πλείστες περιστάσεις, αφήνουν την αγανάκτησή τους να ξεχειλίσει.

«Είναι μια ακόμη ελληνική απάτη. Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι αν θα πάρετε μερικά ακόμα μέτρα και θα μείνετε στο ευρώ ή θα γίνετε πραγματικά Αργεντινή», τόνιζαν στελέχη της Κομισιόν στο Real.gr. «Ποια δανειακή σύμβαση θα θέσετε σε δημοψήφισμα; Εδώ εμείς δε γνωρίζουμε ακόμα τις λεπτομέρειες!».

Πρόσθεσαν, επίσης, πως «το ότι υπήρχε οικονομικό πρόβλημα, δηλαδή πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης της Ελλάδας, το γνωρίζαμε. Τώρα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέτει και ένα πολιτικό πρόβλημα. Το πολιτικό πρόβλημα της παραμονής της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα και την Ε.Ε.».

Σε σχέση με το αν στην Κομισιόν γνώριζαν αυτή την προοπτική, ανώτατος κοινοτικός παράγοντας που μίλησε στο Real.gr διαβεβαίωνε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή κάποιος συνεργάτης του «έθεσε, υπονόησε, ή πρότεινε το να περάσει η δανειακή σύμβαση από δημοψήφισμα». Ακόμα και σε θεωρητικό επίπεδο, τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως «δεν είναι δυνατόν μια χώρα που δεν πέρασε την συμμετοχή της στην ένωση και στο κοινό νόμισμα από δημοψήφισμα, να θέλει να κάνει κάτι τέτοιο για μια δανειακή σύμβαση».

Ξεκαθαρίζουν, μάλιστα, ότι καμία χώρα που βρέθηκε σε καθεστώς επιτήρησης δεν έκρινε ότι έπρεπε να περάσει τους όρους της επιτήρησης από δημοψήφισμα: «Οι όροι για την συμμετοχή των κρατών-μελών στο ευρώ έχουν οριστεί, άπαξ, από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και περιγράφονται στο σύμφωνο σταθερότητας. Το σύμφωνο σταθερότητας έχει κυρωθεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο και οι κυβερνήσεις οφείλουν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική με βάση τις απαιτήσεις του. Υπό αυτήν την έννοια η εκάστοτε κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, τα κόμματα και οι πολίτες γνωρίζουν ποιες ακριβώς είναι οι υποχρεώσεις τους».

Παρόμοια είναι και η αίσθηση τόσο μεταξύ των διπλωματών του Συμβουλίου, όσο και μεταξύ των λοιπών οικονομικών παραγόντων. Πηγές από τη Φρανκφούρτη προσκείμενες στον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ, επεσήμαναν ότι «θέση της ΕΚΤ και του κ. Τρισέ είναι πως η σημερινή κρίση, όχι του ευρώ, αλλά ορισμένων χωρών του, οφείλεται αποκλειστικά στην μη τήρηση των κανόνων του συμφώνου σταθερότητας».

Συμπερασματικά, σε ένα τέτοιο ασφυκτικό περιβάλλον για τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη (δηλαδή τους θεσμούς), για το Βερολίνο και τις άλλες πρωτεύουσες (δηλαδή τους δανειστές), αλλά και τις αγορές όπως φαίνεται, για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλη λύση από μια επώδυνη προσαρμογή.

Όσο δύσκολη και αν είναι η προσπάθεια στο εσωτερικό, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη έχουν επενδύσει σε αυτή. Από τον Οκτώβριο του 2009 αλλεπάλληλες συσκέψεις των υπουργών οικονομικών και σχεδόν κάθε Σύνοδος Κορυφής έχει αφιερωθεί στο πως θα λυθεί το ελληνικό ζήτημα.

Η κ. Μέρκελ και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αφιερώσει τεράστια πολιτική ενέργεια για να πείσουν αρχικά τους πολίτες τους ότι η Ελλάδα αξίζει την κοινοτική αλληλεγγύη και άρα τα χρήματα των φορολογουμένων αφενός, αφετέρου κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια για να τα βάλουν με τις τράπεζες για να τις αναγκάσουν να διαγράψουν ένα μέρος του ελληνικού χρέους.

Στις Βρυξέλλες βλέπουν με απορία πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να ρωτάει τον λαό αν θέλει ή όχι να διαγραφεί μέρος του χρέους. Δεν είναι καθόλου σαφές γιατί ο πρωθυπουργός επιθυμεί να δυναμιτίσει το κλίμα στις αγορές, που ακόμα επεξεργάζονται τις παραμέτρους της συμφωνίας και να κατακρημνίσει την αξιοπιστία της Ευρωζώνης, που μάταια θα προσπαθήσουν πια να διασώσουν οι Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπαρόζο στη Σύνοδο των G20.

Αυτό που είναι σαφές είναι πως οι πάντες στην Ένωση έχουν διαπιστώσει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα απίστευτο «τζογάρισμα» για το μέλλον του ευρώ και της παγκόσμιας ανάπτυξης. Επισήμως, η Κομισιόν δεν κάνει κανένα σχόλιο, αναμένει διευκρινίσεις και βρίσκεται σε επαφή με την Αθήνα.

 

Πηγή: http://www.real.gr

 

Add your comment