Νέες διευκρινίσεις από το υπουργείο για το τέλος ακινήτων

Δημοσιεύτηκε 13.09.2011

Περαιτέρω διευκρινήσεις για την επιβολή του νέου τέλους στα ακίνητα που θα επιβληθεί μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ αναμένεται να δώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητεί να επιβληθούν χαμηλοί συντελεστές ώστε να μπορέσουνη να ανταποκριθούν οι πολίτες, καθώς επίσης να εξαιρεθούν οι κοινόχρηστοι χώροι (π.χ. πολυκατοικιών) και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Συγκεκριμένα, με επείγον έγγραφο που απέστειλε σήμερα Τρίτη στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η ΠΟΜΙΔΑ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην επιβολή νέων επιβαρύνσεων στα ακίνητα, ωστόσο σημειώνει πως το μέτρο θα αποδώσει εισπρακτικά μόνον η ανά τετραγωνικό μέτρο επιβάρυνση είναι χαμηλή, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι πολίτες.

«Η επιβολή υψηλών τελών ανά τετραγωνικό μέτρο με σκοπό τη μεγιστοποίηση των εσόδων θα φέρει διαμετρικά αντίθετα αποτελέσματα στην σημερινή οικονομική συγκυρία», τονίζεται στην επιστολή.

Ακόμη, αναφέρεται πως οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών εξαιρούνται ρητά από το ΤΑΠ, για αυτό και οι λογαριασμοί κοινοχρήστων της ΔΕΗ δεν περιλαμβάνουν σχετική χρέωση.

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι το ίδιο θα ισχύσει και για το σημερινό ειδικό τέλος. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι διαχειριστές πολυκατοικιών έχουν τεράστια δυσκολία να εισπράξουν τα κοινόχρηστα κάθε μηνός, πολλοί δε παραιτούνται από το λόγο αυτό. Τυχόν επιβολή του νέου τέλους και στα κοινόχρηστα θα αποτελούσε βόμβα στα οικονομικά των διαχειρίσεων πολυκατοικιών, οι οποίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν από τον επόμενο μήνα και σημαντικά αυξημένο κόστος πετρελαίου, φυσικού αερίου κλπ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει πως θεωρεί αυτονόητη τη μη αποστολή λογαριασμού ειδικού τέλους στα κλειστά ακίνητα, στα οποία έχει διακοπεί η ρευματοδότηση και δεν αποστέλλεται λογαριασμός ΔΕΗ. Όπως σημειώνει τα «ξενοίκιαστα» αυτά ακίνητα (επαγγελματικά, παλαιές κατοικίες κλπ.) είναι και θα παραμείνουν εκτός μισθωτικής αγοράς επί πολλά έτη, οι δε ιδιοκτήτες τους ουδεμία δυνατότητα έχουν να πληρώσουν το τέλος, όπως επίσης και το ΦΑΠ, από τον οποίο θα έπρεπε να απαλλάσσονται, καθόσον ουδέν εισόδημα τους αποδίδουν.

 

Πηγή: http://www.tanea.gr

 

Add your comment