ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Δημοσιεύτηκε 21.04.2011

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

* Το ποσοστό χρήσης παιδικού καθίσματος στη Β. Ευρώπη φθάνει το 85%, ενώ στις ΗΠΑ το 97%. Στην Ελλάδα μόνο το 25% περίπου των γονέων χρησιμοποιούν παιδικό κάθισμα.
* Το 2006, 36 παιδιά ηλικίας 0-14 ετών και 497 νέοι ηλικίας 15-26, έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα³.
* Έχει υπολογιστεί ότι τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, αποτρέπουν κατά 71% τα θανατηφόρα ατυχήματα και κατά 67% τους βαρείς τραυματισμούς.
* Σε μια πρόσκρουση με 30 χλμ./ώρα, ένα παιδί 10 κιλών φεύγει από την αγκαλιά ενός προσδεμένου ενήλικα με δύναμη 300 κιλών.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΘΥΜΗΘΕΙΤE… Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ!

* Ποτέ μη μεταφέρετε νεογέννητο σε καλαθούνα, port-bebe, ή στην αγκαλιά σας. Μόνο με τα ειδικά καθίσματα μπορεί να μεταφερθεί ασφαλώς ένα μωρό.
* Τα παιδιά (μέχρι 13 ετών) πρέπει να κάθονται πάντα στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου. Στατιστικές δείχνουν ότι 35% των παιδιών ηλικίας από 13 ετών και μικρότερα, που σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, κάθονταν στο μπροστινό κάθισμα. Ο κίνδυνος για τα παιδιά στο μπροστινό κάθισμα είναι μεγάλος και προέρχεται από δύο πηγές. Σε περίπτωση σύγκρουσης η μπροστινή θέση είναι η περισσότερο επικίνδυνη. Επιπρόσθετα ο αερόσακος που θα ανοίξει στο μπροστινό κάθισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κακώσεις ή και να σκοτώσει το παιδί, ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος που θα συμβεί σε χαμηλές ταχύτητες.
* Ακόμη και για τις πιο σύντομες διαδρομές, ασφαλίστε τα παιδιά σας στα παιδικά καθίσματα. Μην ξεχνάτε το 75% των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν μέσα στην πόλη.
* Ποτέ μην τοποθετείτε το παιδικό κάθισμα σε κάθισμα με ενεργοποιημένο αερόσακο. Σε περίπτωση πρόσκρουσης, ο αερόσακος μπορεί να σκοτώσει το παιδί.
* Φοράτε και εσείς ζώνη ασφαλείας. Το παράδειγμα είναι η καλύτερη εκπαίδευση. Επιπλέον, οι επιβάτες που δεν είναι δεμένοι, σε περίπτωση πρόσκρουσης μπορεί να τραυματίσουν τους εαυτούς τους ή τους άλλους συνεπιβάτες.
* Μην αφήνετε τα παιδιά σας να ανοίγουν τα παράθυρα και να βγάζουν τα χέρια ή το κεφάλι τους έξω, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο.
* Οι πόρτες του αυτοκινήτου πρέπει να είναι ασφαλισμένες και να ανοίγουν μόνο από έξω. Πολλά παιδιά τραυματίζονται θανάσιμα πέφτοντας έξω κατά τη διάρκεια παιχνιδιού.
* Φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κάποια απασχόληση για το παιδί σας στο αυτοκίνητο (μαλακά παιχνίδια, μικρά παραμύθια).
* Εάν τα παιδιά γκρινιάζουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συνήθως έχουν κάποιο λόγο. Μπορεί να διψούν, να κρυώνουν ή να ζεσταίνονται ή να έχουν ζαλιστεί από τον ήλιο.
Σταματήστε σε ασφαλές σημείο το όχημά σας και φροντίστε τα
έως ότου μπορέσετε να συνεχίσετε ήσυχοι την οδήγηση.
* Μην αφήνετε τα παιδιά σας μέσα στο αυτοκίνητο ούτε για ελάχιστο
χρονικό διάστημα. Η έκθεση του αυτοκινήτου στο ηλιακό φως
σε μέρες με ήπιες θερμοκρασίες, μπορεί μέσα σε μισή ώρα να
αυξήσει τη θερμοκρασία στην καμπίνα τόσο, που να
προκαλέσει το θάνατο. Τα βρέφη και τα παιδιά είναι πιο
ευάλωτα στην αύξηση της θερμοκρασίας. Χάνουν
αναλογικά περισσότερο νερό λόγω θερμότητας, η
θερμοκρασία του σώματός τους αυξάνεται γρηγορότερα
και κινδυνεύουν περισσότερο από θερμοπληξία.
* Τα παιδιά που κάνουν ποδήλατο ή πατίνια θα
πρέπει να φοράνε προστατευτικά (κράνος,
επιγονατίδες) και ρούχα με έντονο χρώμα ή
ανακλαστικά.

Πηγή: www.aodos.gr/article.asp

τροχαία ατυχήματα

Add your comment