Όταν χρησιμοποιείτε παιδικό κάθισμα να θυμάστε πάντα

Δημοσιεύτηκε 26.04.2011

* Το κάθισμα πρέπει να στερεωθεί σφικτά στο αυτοκίνητο με τις ζώνες να περνούν από τις κατάλληλες υποδοχές και να μην επιτρέπεται η μετακί-νηση του στα πλάγια πάνω από 2 εκατοστά.
* Το παιδικό κάθισμα πρέπει να βλέπει στην σωστή κατεύθυνση ανάλογα με τις προδιαγραφές, την ηλικία και βάρος του παιδιού.
* Το παιδί πρέπει να τοποθετηθεί εφαρμοστά και άνετα στο παιδικό κάθι-σμα. Τους χειμερινούς μήνες είναι καλύτερα να αφαιρέσετε χοντρά πα-λτουδάκια για καλύτερη άνεση.
* Το κάθισμα πρέπει να είναι αρκετά πλαγιαστό για μεγαλύτερη ασφάλεια του κεφαλιού του παιδιού. Τα πιο πολλά καθίσματα έχουν ρυθμιστές για αλλαγή της θέσης.
* Τα υποστηρίγματα κεφαλής (head restraints) πρέπει να είναι ορθά ρυθμισμένα.
* Βεβαιωθείτε ότι η ζώνη ασφαλείας μέσης ευρίσκεται στο άνω μέρος των μηρών και όχι στην κοιλιά (στομάχι) γιατί σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγία.
* Βεβαιωθείτε ότι η ζώνη ασφαλείας ώμου δεν βρίσκεται κάτω από την μασχάλη του παιδιού αλλά στο μέσο του ώμου.
* Βεβαιωθείτε ότι οι ζώνες του παιδικού καθίσματος και οι ζώνες του αυτοκινήτου είναι επίπεδες και τεντωμένες (δεν έχουν συστραφεί).
* Σε περίπτωση μεταφοράς προώρου βρέφους το κάθισμα πρέπει να είναι αρκετά πλαγιαστό και καλύτερα ένας ενήλικας να ευρίσκεται στο πίσω κάθισμα μαζί με το βρέφος.
* Εάν το αυτοκίνητο σας έχει αερόσακους, θα πρέπει να απενεργο-ποιηθούν ή θα πρέπει το παιδικό κάθισμα να τοποθετηθεί στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Ακόμα και σε συγκρούσεις με μικρές ταχύτη-τες μπορεί οι αερόσακοι να ενεργοποιηθούν με ταχύτητα που φθάνει και τα 200 μίλια την ώρα και να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό στον αυχένα ή τον εγκέφαλο του βρέφους που βρίσκεται στο μπροστινό κάθι-σμα σε παιδικό κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω.
* Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο φέρει πλαϊνούς αερόσακους είναι προτιμότερο το παιδικό κάθισμα να τοποθετηθεί στο μέσο του πίσω καθίσματος.

Πηγή:www.paidiatros.com

σύλλογος τροχαίων ατυχημάτων

Add your comment