Έπεσε η αυλαία για τον αγαπημένο ηθοποιό Σπύρο Καλογήρου

Δημοσιεύτηκε 28.04.2011

«Καλό ταξίδι, Σπύρο, τ’ αδέρφια σου είναι εδώ για να σε αποχαιρετήσουν». Οι κάτοικοι της γειτονιάς των Σεπολίων, όπου έζησε και μεγάλωσε ο Σπύρος Καλογήρου, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Μελετίου για να του πουν το τελευταίο «αντίο».

Τα καφενεδάκια γύρω από το ναό είχαν γεμίσει κόσμο, στην οδό Βορείου Ηπείρου μποτιλιάρισμα προκλήθηκε από τα σταματημένα αυτοκίνητα και στους εξώστες της εκκλησίας οι άνθρωποι ήταν… κρεμασμένοι σαν τσαμπιά από σταφύλια – όλοι ήταν εκεί για να ξεπροβοδίσουν τον ηθοποιό. Για το τελευταίο χειροκρότημα. Πολλοί από αυτούς είχαν παίξει μαζί του στις αλάνες της περιοχής και οι περισσότεροι γνώριζαν τον ίδιο και τα αδέρφια του, τον Γιώργο και τον Αντώνη, από το φωτογραφείο που διατηρούσαν στην πλατεία.

«Ηρθαν τα αδέρφια του για να τον τιμήσουν, δεν έχει σημασία που δεν ήρθαν οι συνάδελφοί του. Περάσαμε μαζί κατοχές, βάσανα, μαζί στη βιοπάλη» είπε στην «Espresso» ο Μιχάλης Σταύρου, γείτονας του ηθοποιού που έδωσε σκληρή μάχη για τη ζωή, αλλά την έχασε σε ηλικία 87 ετών. Ανθρωποι απλοί, καλοσυνάτοι, που θυμήθηκαν εικόνες από τα παλιά και ήθελαν να τις διηγηθούν, τιμώντας έτσι έναν δικό τους άνθρωπο.

«Εγώ πήγαινα τον πάγο στο σπίτι τους, ήταν μια πολύ καλή οικογένεια» μας είπε ένας ηλικιωμένος κύριος, ενώ κάποιος νεότερος θυμήθηκε: «Σ αυτό εκεί το καφενεδάκι ερχόταν κάθε φορά που έκλεινε μια δουλειά στο θέατρο για να μας την ανακοινώσει και πριν από κάθε πρεμιέρα ερχόταν και μας έφερνε προσκλήσεις». Τους υπολόγιζε ο Σπύρος Καλογήρου, δεν ξέχασε ποτέ την γειτονιά από την οποία ξεκίνησε. Αλλωστε δεν έφυγε και πολύ μακριά τους, το σπίτι όπου έμενε βρίσκεται λίγο πιο πέρα, στην οδό Αριστοτέλους.

Η κυρία Ευαγγελία Σαμιωτάκη ήταν εκεί από νωρίς, συνοδευόμενη από τον μοναχογιό της Κωνσταντίνο και τη ννύφη της Σίσσυ. Είχε φορέσει τα μεγάλα μαύρα γυαλιά της για να μην φαίνονται τα κουρασμένα από το κλάμα μάτια της κι ένα μαργαριταρένιο κολιέ στο λαιμό της. Κάθε τόσο μερικές κουβέντες ξέφευγαν από τα χείλη της για τον άνθρωπό της που έφυγε για πάντα. Μπορεί να το περίμενε, αλλά δεν μπορούσε να το πιστέψει. Αρκετές κυρίες την πλησίασαν, της έδωσαν κουράγιο, της έκαναν αέρα με τη βεντάλια τους.

Ο Ανέστης Βλάχος ήρθε, άφησε ένα λουλούδι στο φίλο του και έφυγε αμέσως, το ίδιο και η Καίτη Φίνου. Συγκινημένες αποχαιρέτησαν τον ηθοποιό η Αννα Φόνσου, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, ο Δημήτρης Τζουμάκης, ο Σπύρος Μεργιανός, ο Μάκης Κωστίνης.

Μετά την εξόδιο ακολουθία τα πούλμαν με τον κόσμο ξεκίνησαν για το κοιμητήριο του Ωρωπού, όπου έγινε η ταφή της σορού του ηθοποιού. Την ίδια στιγμή αστραπές έσκιζαν τον ουρανό. Η κυρία Ευαγγελία επέστρεψε στο σπίτι της συγκλονισμένη και κουρασμένη από το μεγάλο πόνο.

Στεφάνια έστειλαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, ο Λάκης και ο Κώστας Λαζόπουλος, ο Σπύρος Παπαδόπουλος και η Τζέλλα Φίνου.

Πηγή:www.madata.gr

troxaia atiximata

Add your comment