Δρόμοι – παγίδες σε 5 νομούς

Δημοσιεύτηκε 05.05.2011

Πέντε νομοί της χώρας, εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που συγκεντρώνουν τον μισό πληθυσμό, κατέχουν τα πρωτεία σε τροχαία δυστυχήματα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αρχηγείο της Αστυνομίας.

Τη θλιβερή πρωτιά κατέχει ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας με 49 τροχαία δυστυχήματα τη χρονιά που πέρασε, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 63 άνθρωποι.

Ακολουθεί ο Νόμος Ηρακλείου Κρήτης με 48 δυστυχήματα και 52 νεκρούς, αλλά και σημαντική άνοδο σε σχέση με το περασμένο έτος (20,9% αύξηση του αριθμού των νεκρών).

Την τρίτη θέση στον θλιβερό κατάλογο κατέχει ο Νομός Αχαΐας με 43 τροχαία δυστυχήματα και 51 νεκρούς και ακολουθούν οι Νομοί Κορινθίας και Ηλείας.

Στον Νομό Κορινθίας σημειώθηκαν τη χρονιά που πέρασε 40 τροχαία δυστυχήματα με 49 νεκρούς και στον Νομό Ηλείας 38 με 44 νεκρούς. Σε αντίθεση με τους Νομούς Κορινθίας και Αχαΐας, όπου τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα παρουσίασαν μικρή μείωση πέρυσι σε σχέση με το 2008, στον Νομό Ηλείας σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 4,8%.

Στην πρώτη δεκάδα από πλευράς τροχαίων δυστυχημάτων βρίσκονται επίσης οι νομοί: Βοιωτίας με 38 δυστυχήματα και 40 νεκρούς, Λαρίσης με 33 δυστυχήματα και 38 νεκρούς, Καβάλας με 32 δυστυχήματα, 36 νεκρούς, καθώς και αύξηση 9,1% σε σχέση με το περασμένο έτος, Χαλκιδικής με 30 δυστυχήματα και 33 νεκρούς και Εύβοιας με 37 δυστυχήματα και 37 νεκρούς.

Ο υψηλός δείκτης θανατηφόρων τροχαίων σε ορισμένους νομούς δεν είναι άσχετος με την κατάσταση του εθνικού οδικού δικτύου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι τρεις νομοί από τους οποίους διέρχεται η εθνική οδός-καρμανιόλα, Κορίνθου – Πατρών – Πύργου, βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα από πλευράς αριθμού νεκρών.

Θύματα
Συνολικά ο αριθμός των νεκρών στους τρεις νομούς έφτασε πέρυσι τους 144, όταν σε ολόκληρο τον Νομό Θεσσαλονίκης με πολλαπλάσιο πληθυσμό οι νεκροί από τροχαία ήταν 93.

Ο χαμηλότερος αριθμός τροχαίων δυστυχημάτων σημειώνεται σε νομούς με περιορισμένη κίνηση τροχοφόρων συγκριτικά με άλλους, όπως στους Νομούς Σάμου (ένα δυστύχημα, ένας νεκρός), Χίου (4 δυστυχήματα, 4 νεκροί), Κεφαλληνίας (4 δυστυχήματα, 4 νεκροί), Γρεβενών (3 δυστυχήματα, 4 νεκροί) και Ευρυτανίας (4 δυστυχήματα, 4 νεκροί).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το 2009 σημειώθηκε σημαντική μείωση στα θανατηφόρα τροχαία και στους αριθμούς των νεκρών και των σοβαρά τραυματισμένων.

Στα θανατηφόρα σημειώθηκε μείωση 7,1%, στον αριθμό των νεκρών η μείωση έφτασε το 5,6% και στον αριθμό των σοβαρά τραυματισμένων το 11,5%.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

www.ethnos.gr

 

Δείτε το Trailer:

Add your comment