Διδώ Σωτηρίου

Δημοσιεύτηκε 29.04.2011

Σωτηρίου Διδώ. Συγγραφέας και δημοσιογράφος, της οποίας τα έργα, βασισμένα στην ιστορική και τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, αποτελούν αξιόλογη προσφορά στην ελληνική λογοτεχνία της εποχής μας. Γεννήθηκε το 1914 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας από εύπορους γονείς. Το 1922 η οικογένεια εγκατέλειψε την πατρίδα της μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, όμως έχασε στην καταστροφή ολόκληρη την περιουσία της και ο πατέρας της υποχρεώθηκε να εργαστεί ως λιμενεργάτης. Η Διδώ σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, ως δημοσιογράφος μάλιστα κατάφερε να επιβληθεί σε ένα χώρο ανδροκρατούμενο στην εποχή της. Συνεργάστηκε από νεαρή ηλικία με το περιοδικό της αριστερής διανόησης “Νέοι Πρωτοπόροι” και με τη φιλολογική εφημερίδα “Νέος Κόσμος”. Το 1937 πήγε στο Παρίσι για να συμπληρώσει τις σπουδές της στη Σορβόννη. Διακρίθηκε για τους αγώνες της υπέρ της ισότητας των δύο φίλων και κατά του φασισμού, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Συντάκτρια του παράνομου Ριζοσπάστη στο τέλος της Κατοχής και αρχισυντάκτρια την περίοδο 1946-1947, διαφώνησε με την κομματική ηγεσία για το θέμα των Σλαβομακεδόνων και διαγράφτηκε από το ΚΚΕ. Συνεργάτης και φίλη με εξέχουσες πνευματικές προσωπικότητες, όπως ο Κ. Βάρναλης, η Γ. Καζαντζάκη, ο Ζιντ, ο Αραγκόν, ο Α. Μαλρό κ.ά., η Διδώ Σωτηρίου διακρίθηκε για τους αγώνες της υπέρ της ισότητας των δύο φύλων και κατά του φασισμού. Το πρώτο της μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1959 με τίτλο “Οι νεκροί περιμένουν” και αφορούσε την καταστροφή του Αϊδινίου. Το βιβλίο “Ματωμένα Χώματα” (1962) που ακολουθεί την ιστορική γραμμή των γεγονότων που οδήγησαν στη Μικρασιατική καταστροφή, χαρακτηρίστηκε ως η “Βίβλος της σύγχρονης Εξόδου του Μικρασιατικού Ελληνισμού”, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες (γαλλικά, ουγγρικά, τουρκικά, ρωσικά κ.ά.) και παρά την αρχική απαγόρευση της κυκλοφορίας του στην Τουρκία, βραβεύτηκε το 1983 με το Βραβείο Ιπεκτσί. Άλλα έργα της: “Εντολή” (1976, αναφέρεται στην υπόθεση Μπελογιάννη), “Κατεδαφιζόμεθα” (1982), “Ηλέκτρα”, (1961, αφιερωμένο στην ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Ηλέκτρα Αποστόλου), “Μέσα στις φλόγες” (1972), “Οι επισκέπτες” (1979), “Η Μικρασιατική Καταστροφή και η στρατηγική του ιμπεριαλισμού στην Αν. Μεσόγειο” (1975). Τιμήθηκε με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 1989, με το βραβείο της Τάξεως Γραμμάτων και Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών 1990, με το Βραβείο του Ελληνικού Ινστιτούτου της Αγγλίας το 1993 και με το παράσημο του Ταξιάρχη του Εθνικού Τάγματος Αξίας από τη Γαλλική κυβέρνηση (1999). Έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες.

Πηγή:www.protoporia.gr

0 Διδώ Σωτηρίου

 

Η Διδώ Σωτηρίου (Αϊδίνιο 1909 – Αθήνα 23 Σεπτεμβρίου 2004) ήταν Ελληνίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Βιογραφικά στοιχεία:

Μεγαλύτερη αδελφή της Έλλης Παππά, γεννήθηκε στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας και το 1909 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη. Ήρθε πρόσφυγας στον Πειραιά και κατόπιν στην Αθήνα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, όπου και σπούδασε, συνεχίζοντας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Το 1936 άρχισε να εργάζεται σαν δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα, ενώ το 1944 έγινε αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Ριζοσπάστης. Μετά τον Εμφύλιο συνεργάστηκε με το περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης και την εφημερίδα Αυγή.[1] Το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1959. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το μυθιστόρημά της Ματωμένα χώματα έχει κυκλοφορήσει σε 250.000 περίπου αντίτυπα.

Το 2001 η Εταιρία Ελλήνων Συγγραφέων καθιέρωσε προς τιμήν της το βραβείο “Διδώ Σωτηρίου”, το οποίο απονέμεται “σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα”.

Βραβεύσεις:

* Βραβείο Ελληνοτουρκικής Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί (1983)

* Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (1989)

* Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1990)

* Βραβείο του Ελληνικού Ινστιτούτου της Αγγλίας (1993)

Εργογραφία

* Οι νεκροί περιμένουν (1959)
* Ηλέκτρα (1961)
* Ματωμένα χώματα (1962)
* Η Μικρασιάτικη Καταστροφή και η στρατηγική του ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο(1975)
* Εντολή (1976)
* Μέσα στις φλόγες (1978)
* Επισκέπτες (1979)
* Κατεδαφιζόμεθα (1982)
* Θέατρο (1995)
* Όταν πρωτοκατέβηκα στη Σμύρνη

Πηγή:el.wikipedia.org

Σύλλογος τροχαίων ατχημάτων

Add your comment