Κλειστές θα παραμείνουν οι φαρμακαποθήκες την Τετάρτη την Πέμπτη και την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο δελτίο τιμών που με τόσα λάθη και παραλείψεις κοντεύει να απορυθμίσει εντελώς την αγορά.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες διαμαρτύρονται ότι αδυνατούν να τιμολογήσουν αφού  το νέο δελτίο έχει πολλά τεχνικά προβλήματα ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι απουσιάζουν σχεδόν 2.000 σκευάσματα μεταξύ των οποίων και απλά παυσίπονα όπως το Depon.

Παρενέργειες όλης αυτή της χαώδους κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι καθημερινά φαρμακεία και νοσοκομεία να μένουν χωρίς φάρμακα.

Ο Συνδέσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι «το δελτίο τιμών φαρμάκων αναδεικνύει μία σωρεία σημαντικών λαθών σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στηρίζουμε την προσπάθειά για περαιτέρω εξορθολογισμό του φαρμακευτικού προϋπολογισμού με την έκδοση αυτού του δελτίου τιμών. Ταυτόχρονα, όμως, αναμένουμε την άμεση διόρθωση των λαθών, προκειμένου η διαδικασία ανατιμολόγησης να ολοκληρωθεί ομαλά τις επόμενες μέρες και να εξομαλυνθεί ο εφοδιασμός της αγοράς».

Από την άλλη ο ΕΟΦ και παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες  νοσοκομεία και φαρμακευτικές εταιρείες εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ  θεωρεί απολύτως φυσιολογικό όλο αυτό το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί και κατά συνέπεια αναμενόμενο Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Οι νέες τιμές είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερες από τις μέχρι σήμερα ισχύουσες και το γεγονός αυτό αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες απέφυγαν να τιμολογήσουν προϊόντα κατά την πρώτη ημέρα. Αναμένεται το ίδιο να συμβεί και στις προσεχείς ημέρες. Το γεγονός αυτό είναι φυσιολογικό σε αλλαγές των δελτίων τιμών αφού οι αλλαγές αυτές έχουν άμεση επίπτωση στις συναλλαγές των εμπλεκομένων στη χονδρική και λιανική πώληση. Ως εκ τούτου οι πιθανές ελλείψεις φαρμάκων είναι συγκυριακές και θα εξομαλυνθούν άμεσα όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογη τέτοια περίπτωση.»

 

Βάννα Κεκάτου

 

Πηγή: http://www.healthview.gr

Share: