Πολλές γυναίκες λόγω των πολλών και διάφορων πιέσεων- κοινωνικών, επαγγελματικών, οικονομικών- δεν έχουν την επιλογή να μείνουν στο σπίτι μετά τη γέννηση του μωρού. Γι` αυτές όμως που έχουν επιλογή, η διαδικασία της λήψης αποφάσεων είναι συχνά οδυνηρή. Οι ειδικοί σχετικά με τη φροντίδα του παιδιού- επειδή επικρατεί ασυμφωνία- δίνουν σε αυτές τις μητέρες ελάχιστη καθοδήγηση. Κάποιοι πιστεύουν ότι δε βλάπτει και πιθανόν υπάρχουν και κάποια οφέλη, όταν μια μητέρα δουλεύει και αφήνει το παιδί της να το φροντίζουν άλλοι. Άλλοι πιστεύουν ακράδαντα ότι το μωρό μιας οικογένειας, όπου και οι δυο γονείς δουλεύουν να υποστεί τραύματα και ότι είναι αναγκαίο ο ένας γονιός (για πρακτικούς λόγους, είναι συνήθως η μητέρα) να μένει σπίτι, τουλάχιστον κάποιες ώρες μέχρι το μωρό να γίνει τριών ετών.
Η έρευνα δε μας βοηθάει. Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι αντιφατικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί μια τέτοια έρευνα είναι και δύσκολο να γίνει και δύσκολο να αξιολογηθεί. (Πώς κρίνει κάποιος τις συνέπειες στο παιδί, όταν μια μητέρα δουλεύει; Ή όταν δε δουλεύει; Ποιες συνέπειες είναι σημαντικές για να αξιολογηθούν; Ποιών η έκταση είναι δύσκολο να προσδιοριστεί; Υπάρχουν κάποιες που δεν μπορούμε ακόμη και να προβλέψουμε; Τα προβλήματα θα εμφανιστούν νωρίς ή δε θα εμφανιστούν μέχρι την ενηλικίωση;) Επιπλέον, η έρευνα χρωματίζεται από τις προκαταλήψεις του κάθε ερευνητή.

Καθώς δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους ή για τα πλεονεκτήματα του να εργάζεται μια μητέρα εκτός σπιτιού, όλο το βάρος της λήψης της απόφασης πέφτει εξ ολοκλήρου στους γονείς. Αν στέφεστε αυτό το ζήτημα, ίσως να σας βοηθήσει να βρείτε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης, αν απευθύνετε στον εαυτό σας τα παρακάτω ερωτήματα:

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας; Σκεφτείτε προσεκτικά ποιο είναι πλέον το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σας. Γράψτε σε ένα κατάλογο, ποιες είναι οι προτεραιότητές σε σειρά. Μπορεί να συμπεριλάβετε το μωρό σας, την οικογένειά σας, την καριέρα σας, την οικονομική ασφάλεια, τις απολαύσεις της ζωής, τις διακοπές, τις σπουδές- και μπορεί να έχουν τεράστια διαφορά από τις προτεραιότητες της γειτόνισσας ή του συναδέλφου στο διπλανό γραφείο. Αφότου καταγράψετε τις προτεραιότητές σας, σκεφτείτε αν η επιστροφή στη δουλειά ή η παραμονή στο σπίτι θα καλύψει καλύτερα τις πιο σημαντικές από αυτές.

Ποιος ρόλος πλήρους απασχόλησης ταιριάζει περισσότερο με την προσωπικότητά σας; Προτιμάτε να μείνετε σπίτι με το μωρό; Ή το να μένετε σπίτι σας κάνει ανυπόμονη και σας προκαλεί ένταση; Θα μπορείτε να αφήνετε τις ανησυχίες για το μωρό σας σπίτι, όταν πηγαίνετε στη δουλειά σας και τα προβλήματα της δουλειάς στο γραφείο, όταν είστε σπίτι με το μωρό; Ή η ανικανότητά σας να μοιράζετε τη ζωή σας σε τομείς, θα σας εμποδίσει να κάνετε σωστά τη δουλειά σας σε οποιονδήποτε τομέα;

Θα νιώθετε άνετα να φροντίζει κάποιος άλλος το μωρό σας; Νιώθετε ότι κανείς άλλος δε θα μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλειά τόσο καλά όσο εσείς; Ή νιώθετε ασφάλεια για το ότι μπορείτε να βρείτε (ή έχετε βρει) ένα πρόσωπο (ή έναν σταθμό) που μπορεί να είναι ένα καλό υποκατάστατό σας, τις ώρες που λείπετε από το σπίτι;

Πώς θα νιώθατε αν δε βλέπατε τα επιτεύγματα του μωρού σας; Θα σας πείραζε αν ακούγατε από δεύτερο χέρι για την πρώτη φορά που το μωρό σας γέλασε, έκατσε μόνο του, στάθηκε στα τέσσερα και μπουσούλησε ή έκανε ένα βήμα; Θα νιώθατε λυπημένη και προσβεβλημένη, αν η μπέιμπι-σίτερ είναι αυτή στην οποία τρέχει το μωρό σας, όταν χτυπάει; Νιώθετε ότι μπορείτε να μάθετε να συντονίζεστε στις ανείπωτες ανάγκες και συναισθήματα του μωρού σας, περνώντας απλώς τα βράδια και τα σαββατοκύριακα μαζί του;

Πόση ενέργεια έχετε; Θα χρειαστείτε άφθονη σωματική και ψυχική αντοχή για να ξυπνάτε με ένα μωρό, να ετοιμάζεστε να πάτε στη δουλειά, να έχετε μια μέρα γεμάτη στο γραφείο και μετά να γυρίσετε για άλλη μια φορά στις απαιτήσεις του μωρού σας, του σπιτιού και του άντρα σας. Συχνά αυτό που πλήττεται περισσότερο όταν λείπει η ενέργεια από μια οικογένεια με μικρά παιδιά, όπου και οι δυο σύζυγοι δουλεύουν, είναι η σχέση άντρα- γυναίκας.

Πόσο πιεστική είναι η δουλειά σας και το μωρό σας; Αν η δουλειά σας είναι ήρεμη και δε σας αγχώνει και η φροντίδα του μωρού σας είναι παιχνιδάκι, ίσως είναι εύκολο να χειριστείτε αυτό το ντουέτο. Αν η δουλειά σας είναι πολύ πιεστική και το μωρό σας επίσης, μήπως δε θα μπορείτε να ανταποκριθείτε και στα δυο καθημερινά;

Αν γυρίσετε στη δουλειά σας, θα έχετε αρκετή υποστήριξη από τον άντρα σας ή από κάποια άλλη πηγή; Ακόμη και μια μητέρα με μαγικές δυνάμεις, δε θα μπορούσε να τα κάνει όλα μόνη της. Θα είναι πρόθυμος ο άντρας σας να έχει το δικό του μερίδιο στη φροντίδα του μωρού, στα ψώνια, στο μαγείρεμα και στο καθάρισμα; Ή έχετε τα χρήματα να βρείτε κάποια οικιακή βοηθό, για να υπάρξει κάποια ισορροπία;

Ποια είναι η οικονομική σας κατάσταση; Αν δε δουλέψετε θα απειληθεί η οικονομική κατάσταση της οικογένειας ή απλώς θα είναι αναγκαίο να περιορίσετε κάποια επιπλέον έξοδα που απολαμβάνατε;. Υπάρχουν τρόποι να τα μειώσετε, ώστε η απώλεια του δικού σας εισοδήματος να μη βλάψει ιδιαίτερα την κατάσταση; Αν γυρίσετε στη δουλειά, ποιο θα είναι το πλήγμα που θα επιφέρουν τα έξοδα που σχετίζονται με τη δουλειά σας (ρούχα, μετακίνηση, φροντίδα παιδιού) στο εισόδημά σας;

Πόσο ευέλικτη είναι η δουλειά σας; Θα μπορείτε να παίρνετε άδεια αν το μωρό σας ή η μπέιμπι-σίτερ είναι άρρωστη; Ή να φτάνετε αργά και να γυρίσετε νωρίς αν παρουσιαστεί πρόβλημα στο σπίτι; Η δουλειά σας απαιτεί πολλές ώρες, σαββατοκύριακα και/ή ταξίδια; Είστε πρόθυμη να περάσετε κάποιο χρόνο μακριά από το μωρό σας;

Αν δε γυρίσετε στη δουλειά, πόσο θα επηρεαστεί η καριέρα σας; Μερικές φορές το να σταματάτε τη δουλειά σας κάνει να μένετε πίσω, όταν έπειτα επιστρέφετε στον κόσμο εργασίας. Αν υποπτεύεστε ότι αυτό θα συμβεί σε εσάς (αν και πολλές γυναίκες ανακαλύπτουν ότι όταν επιστρέφουν, οι φόβοι τους δεν υλοποιούνται), είστε πρόθυμες να κάνετε αυτή τη θυσία;  Υπάρχουν τρόποι που θα κρατάτε επαφή με το επάγγελμά σας από το σπίτι, χωρίς να δεσμευτείτε να εργάζεστε με πλήρες ωράριο;

Υπάρχει μια συμβιβαστική λύση; Ίσως να μην μπορέσετε να τα έχετε όλα για να μην τρελαθείτε, αλλά ίσως να μπορέσετε να έχετε το καλύτερο και από τους δυο κόσμους, κάνοντας έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό. Οι δυνατότητες είναι άπειρες και εξαρτώνται από τα προσόντα και την προϋπηρεσία σας. Αν τα προσόντα σας είναι πολύτιμα σε κάποια δουλειά πλήρους απασχόλησης, ίσως να μπορέσετε να τα θέσετε στην υπηρεσία κάποιου εργοδότη, δουλεύοντας μόνο μερικές ώρες την ημέρα. Είναι πιθανόν ο τωρινός ή ο προηγούμενος εργοδότης ή ο επόμενος, να σας προσλάβει με ένα ωράριο ευέλικτο ή μειωμένο. Ή ίσως να μπορέσετε να γίνετε μια ελεύθερη επαγγελματίας παρά μια εργαζόμενη με πλήρες ωράριο. Ίσως ν μπορέσετε να κάνετε κάποια ή όλη τη δουλειά στο σπίτι ή να φέρνετε το μωρό στο γραφείο κάποιες ώρες (κάποιες γυναίκες με πλήρες ωράριο το έχουν κατορθώσει με επιτυχία). Ή μπορείτε να παίρνετε το μωρό μαζί σας όταν βλέπετε κάποιους πελάτες (και πάλι κάποιες αποφασισμένες γυναίκες το έχουν καταφέρει μα επιτυχία). Όταν έχετε την επιλογή, είναι συνήθως καλύτερο να δουλεύετε τέσσερις ή πέντε μέρες για κάποιες ώρες, από το να δουλεύετε δυο ή τρεις μέρες για όλες τις ώρες. Έτσι, δε θα μένετε μακριά από το μωρό σας για μεγάλα διαστήματα.

Αν πουλάτε ακίνητη περιουσία, δείξτε τα σπίτια δυο φορές την εβδομάδα. Διδάξτε δυο ή τρία απογεύματα, αν είστε δασκάλα. Δείτε τους πελάτες δυο φορές την εβδομάδα, αν είστε δικηγόρος. Διδάξτε σε ομάδες αλληλοβοήθειας, αν είστε νοσοκόμα. Κάντε δακτυλογραφήσεις στο σπίτι, αν είστε γραμματέας. Αν είστε γιατρός, δουλέψτε κάποιες ώρες σε μια ομάδα ή σε μια κλινική. Αν σας αρέσει να διδάξετε, ξεκινήστε μια τάξη στον τομέα εξειδίκευσής σας (οτιδήποτε, από μαγείρεμα μέχρι δημιουργικό γράψιμο, από ασκήσεις αερόμπικ μέχρι το να διδάσκετε νομικά, από το πώς φτιάχνεται ένα αυτοκίνητο μέχρι πώς ετοιμάζεται η επιστροφή φόρου) στο κατηχητικό της περιοχής σας, στην εκκλησία σας ή σε ένα κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων.

Ή ξεκινήστε μια επιχείρηση μερικής απασχόλησης εκτός σπιτιού. Αν είστε λογίστρια ή κειμενογράφος διαφημίσεων, βρείτε κάποιους πελάτες που να μπορείτε να χειρίζεστε τις υποθέσεις τους από το σπίτι σας. Αν είστε συγγραφέας, εκδότρια ή γραφίστρια, δουλέψτε ως ελεύθερη επαγγελματίας. Αν είστε καλή στο πλέξιμο, σχεδιάστε πουλόβερ για να τα πουλήσετε σε μαγαζιά με παιδικά ρούχα. Αν φτιάχνετε ασύγκριτες καρυδόπιτες, συσκευάστε τις δημιουργίες σας και πουλήστε τες στο τοπικό ζαχαροπλαστείο.
Αν αποφασίσετε να δουλέψετε εκτός σπιτιού, είτε μόνη σας είτε για κάποιον άλλον, μπορεί να χρειαστείτε μια μπέιμπι-σίτερ, για τουλάχιστον κάποιες ώρες που θα δουλεύετε έξω από το σπίτι Μπορείτε, όμως, να προγραμματίσετε να δουλέψετε τις ώρες που το μωρό κοιμάται. Το να έχετε βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού είναι σημαντικό, έτσι ώστε να έχετε αρκετό χρόνο με το μωρό.

Όποια επιλογή και αν κάνετε, είναι πιθανόν ότι θα χρειαστεί να κάνετε κάποια θυσία, σε κάποιον βαθμό. Όσο και αν έχετε δεσμευτεί να μείνετε σπίτι, ίσως παρ` όλα αυτά να έχετε κάποιες τύψεις, όταν μιλάτε με τις φίλες σας που εξακολουθούν να ασχολούνται με την καριέρα τους. Ή όσο αποφασισμένη και αν είστε να γυρίσετε στη δουλειά σας, ίσως να νιώθετε τύψεις, όταν προσπερνάτε στο δρόμο μητέρες με τα μωρά τους, ενώ εσείς πηγαίνετε στο γραφείο σας.

Αυτές οι αμφιβολίες είναι φυσιολογικές και καθώς λίγες τέλειες καταστάσεις υπάρχουν στον ατέλειες γεμάτο κόσμο μας, πρέπει να μάθετε να ζείτε με αυτές. Αν ωστόσο αρχίζουν ν πολλαπλασιάζονται και βλέπετε ότι το αίσθημα του ανικανοποίητου υπερτερεί της ικανοποίησης, είναι ώρα να επανεκτιμήσετε την επιλογή που κάνατε. Μια απόφαση που, όταν την πήρατε, φαινόταν σωστή στη θεωρία, ίσως στην πράξη τώρα να αποδεικνύεται εντελώς λάθος. Σε αυτή την περίπτωση μη διστάσετε να την αντιστρέψετε ή να την αλλάξετε, αν μπορείτε.

Και όταν δεν είναι όλα τόσο ειδυλλιακά, όσο θα θέλατε, θυμηθείτε ότι τα παιδιά που τα αγαπάνε, είναι ανθεκτικά. Ακόμη και μια λάθος απόφαση, αν υπάρχει τέτοια απόφαση, δεν είναι πιθανόν να αφήσει μόνιμα σημάδια.

Πηγἠ: http://paidiatros.gr

Share: