Σε κατάσταση σοκ οι Βέλγοι από το δυστύχημα στην Ελβετία που στοίχισε τη ζωή σε 22 μαθητές και έξι συνόδους τους που επέστρεφαν από τις χειμερινές διακοπές τους

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο Ντι Ρούπο κήρυξε εθνικό πένθος στη χώρα, μετά το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην Ελβετία και στοίχισε τη ζωή σε 28 άτομα, 22 μαθητές και έξι συνοδούς που επέστρεφαν από τις χειμερινές τους διακοπές.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η βελγική κυβέρνηση μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου σημειώνεται ότι “θα τηρηθεί μία ημέρα πένθους μετά την τρομερή καταστροφή”. Οι λεπτομέρειες για το πώς θα τιμηθούν τα θύματα θα γίνουν γνωστές αργότερα.

«Είναι μία τραγική ημέρα για ολόκληρο το Βέλγιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Έλιο ντι Ρούπο, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί στην Ελβετία.

«Αυτή η τραγωδία θα συγκλονίσει το Βέλγιο… Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Είναι δύσκολο να χωνέψει κανείς το μέγεθος του δυστυχήματος. Προς τον παρόν επικεντρώνομαι στα πρακτικά θέματα. Τα συναισθήματα θα έλθουν μετά όταν θα συναντήσουμε τις οικογένειες» δήλωσε ο Βέλγος πρεσβευτής που έφθασε αμέσως στον τόπο του δυστυχήματος.

Ανησυχία για τους τραυματίες

Τρία από τα παιδιά που τραυματίστηκαν στο δυστύχημα νοσηλεύονται σε κωματώδη κατάσταση, διευκρίνισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λορέτ Όνκελινξ. Η κατάσταση πολλών άλλων θεωρείται κρίσιμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.

Σαράντα έξι παιδιά, από 11 έως 12 ετών, επέβαιναν συνολικά στο βελγικό λεωφορείο που συνετρίβη σε σήραγγα του αυτοκινητόδρομου A9 στη νότια Ελβετία.

Τα 24 παιδιά προέρχονταν από το δημοτικό σχολείο “Sint -Lambertus” της πόλης Εβερλεε, της φλαμανδικής επαρχίας Μπραμπάντ και 22 από το δημοτικό σχολείο “t Stekske” της πόλης Λομέλ της επαρχίας Λιμπούργκ, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, ανακοίνωσαν οι βελγικές αρχές. Επτά από τα παιδιά του δεύτερου αυτού σχολείου ήταν από την Ολλανδία.

“Τα παιδιά βρίσκονταν στον δρόμο της επιστροφής από τις χειμερινές διακοπές. Ο αριθμός των νεκρών που προέρχεται από το Λομέλ δεν είναι ακόμη γνωστός”, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Πέτερ Βανβελτόβεν.

“Είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Είναι απερίγραπτο. Δεν υπάρχουν τα λόγια”, δήλωσε ο διευθυντής του καθολικού σχολείου “Sint -Lambertus”.

Και στα δύο σχολεία έχουν συσταθεί κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης των γονέων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ελβετικών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, τον γιατρό Ζαν-Πιερ Ντελάρ, ο απεγκλωβισμός των νεκρών και των τραυματιών από τα συντρίμμια του λεωφορείου, το μπροστινό μέρος του οποίου διαλύθηκε εντελώς μετά τη σφοδρότατη μετωπική σύγκρουση στο τοίχωμα της σήραγγας, χρειάσθηκε πολύ χρόνο και ήταν μία εξαιρετικά οδυνηρή και τραγική επιχείρηση για τους διασώστες.

“Δεδομένης της κατάστασης του οχήματος, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η ταχύτητά του ήταν αναμφίβολα μεγάλη. Τα περισσότερα θύματα δυστυχώς φέρουν πολύ βαριά τραύματα, τραύματα που επιβαρύνουν τις προβλέψεις για την επιβίωσή τους. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για πολυτραυματίες”, πρόσθεσε.

“Πολλά από τα παιδιά δεν μπορούν να μεταφερθούν προς το παρόν και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία των Σιέρ, Σιόν, Βέρνης, Μαρτινί και Λωζάννης”, δήλωσε ο Βέλγος πρεσβευτής την Ελβετία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο Βέλγος πρωθυπουργός δηλώνει ότι η βελγική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε όλα τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων να ενημερωθούν σωστά σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Κάνει επίσης τα πάντα για να μεταφερθούν εκεί.

Η πρόεδρος της Ελβετίας Εβελίν Βίντμερ-Σλουμπφ θα μεταβεί εντός της ημέρας στον τρόπο του τραγικού δυστυχήματος και σύμφωνα με εκπρόσωπό της εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη βαθιά θλίψη της ελβετικής κυβέρνησης.

Ενός λεπτού σιγή στο Ευρωκοινοβούλιο

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του τροχαίου δυστυχήματος.

“Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα τηρήσει το μεσημέρι ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των μικρών θυμάτων και των συνοδών τους”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων του Ευρωκοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ δήλωσε ότι έμαθε την είδηση με “σφιγμένη την καρδιά”.

“Είναι ένα πένθος ακόμη πιο φοβερό που αφορά μικρά παιδιά σε σχολική εκδρομή και απευθύνω όλη μου τη συμπόνοια και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες που πλήττονται από αυτό το τρομερό κτύπημα της μοίρας. Το γεγονός αυτό είναι τόσο τραγικό που βυθίζει σε τεράστια θλίψη ολόκληρη τη χώρα. Εκφράζω τη βαθιά αλληλεγγύη των γειτονικών χωρών και των ευρωπαίων εταίρων. Μηνύματα υποστήριξης φθάνουν από όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση προς το Βέλγιο”, είπε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε τα συλλυπητήριά του προς τον πρωθυπουργό του Βελγίου Ελιο ντι Ρούπο . “Αυτό το τραγικό γεγονός παίρνει περισσότερο δραματικές διαστάσεις αφού τα περισσότερα από τα θύματα είναι παιδιά”, γράφει στο μήνυμά του εκφράζοντας τη βαθιά του συμπόνια προς τις οικογένειες που πλήττονται από το τραγικό αυτό δυστύχημα.

 

Πηγή: http://www.imerisia.gr

 

Share: