Το πρώτο και μοναδικό στην χώρα μας Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης και Αποκατάστασης Παιδιών παραμένει ερμητικά κλειστό! Ο διορισμός των δύο Φυσίατρων, που θα λειτουργήσουν το Κέντρο, έχει «παγώσει», με αποτέλεσμα εκατοντάδες γονείς να αναγκάζονται να πωλούν ακόμη και τις περιουσίες τους αναζητώντας φροντίδα για τα παιδιά τους στο εξωτερικό.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά τις πιέσεις γιατρών και γονέων δεσμεύτηκε σήμερα ότι η στελέχωση θα πραγματοποιηθεί άμεσα με τον διορισμό επικουρικών Φυσιάτρων, εξέλιξη που ωστόσο δεν ικανοποιεί τους υπεύθυνους του Κέντρου δεδομένου ότι πρόκειται για προσωρινή λύση.

Όπως τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Χρήστος Σπ. Μπαρτσόκας, δεκάδες οικογένειες αναγκάζονται να πωλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, για να παρέχουν στα παιδιά τους θεραπεία σε αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού ώστε να μην μείνουν δια βίου ανάπηρα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι τεράστιο, όταν εκείνα καλύπτουν την αποθεραπεία ενώ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση είναι για τις ελληνικές οικογένειες η φροντίδα των παιδιών τους σε ιδιωτικά κέντρα της χώρας μας.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης και Αποκατάστασης Παιδιών, στο Παράρτημα Παίδων Καλλιθέας (Πρώην Κλινική Δαβάκη), ιδρύθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της Ένωσης Μαζί για το Παιδί και την εξασφάλιση μεγάλης δωρεάς απότο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Το Κέντρο αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα προσφέρει βοήθεια σε νεογνά, βρέφη και παιδιά που χρειάζονται εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, και υδροθεραπεία μετά από παθήσεις τραυματολογικές, νευρολογικές, νευρομυϊκές και άλλες.

Πρόκειται για ένα Κέντρο που ολοκληρώθηκε έπειτα από ριζική αναβάθμιση του προϋπάρχοντος κτιρίου που είχε κατασκευαστεί από το 1960. Στα πλαίσια της αναβάθμισης δημιουργήθηκαν υπερσύγχρονοι χώροι φροντίδας και υποδοχής, εμβαδού 600τ.μ. και πλέον που εκτείνονται στον 1ο όροφο και στο υπόγειο.

Προκειμένου να ενταχθεί το Κέντρο στο δημόσιο,έγινε τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου «Π. & Α. Κυριακού» και εγκρίθηκαν από αυτό23 θέσεις εργασίας (φυσίατροι, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ).

Όμως έως και σήμερα από τα 23 άτομα που απαιτούνται για να λειτουργήσει το Κέντρο, έχουν διοριστεί μόνο τα 14 από τα τέλη του 2010, ενώ παράλληλα καθυστερεί ο διορισμός των δύο Φυσίατρων που θα λειτουργήσουν ουσιαστικά το Κέντρο, ως οι πλέον καταρτισμένοι και εξειδικευμένοι στη φροντίδα παιδιών.

Αποτέλεσμα αυτής της κωλυσιεργίας είναι να πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο από τα τέλη του 2010, 14 άτομα που δεν εργάζονται και να παραμένει κλειστό ένα Κέντρο που έχει ολοκληρωθεί από τον Απρίλιο του 2010 και δημιουργήθηκε όχι για να συμπληρώσει υπηρεσίες που ήδη προσφέρονται από το σύστημα υγείας, αλλά για να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην αντιμετώπιση βαρύτατων περιστατικών στην Ελλάδα.

 

Πηγῆ: http://ygeia.tanea.gr

 

Share: