Χριστουγεννιάτικα στολίδια

Όταν διαλέγετε και τοποθετείτε το χριστουγεννιάτικο δένδρο:

Διαλέξτε ένα φρέσκο φυσικό δένδρο με πράσινα κλαδιά και φύλλα, που δεν πέφτουν εύκολα όταν κουνάτε το δένδρο. Φροντίστε να είναι στερεωμένο καλά στη βάση του και να μην ανατρέπεται εύκολα.

Τοποθετήστε το δένδρο μακριά από το τζάκι, τη σόμπα ή το καλοριφέρ.

Όταν διαλέγετε και διακοσμείτε με ηλεκτρικά φωτάκια:

Δοκιμάστε αν τα φωτάκια λειτουργούν σωστά πριν τα αγοράσετε. Επίσης να ελέγξετε αν είναι ασφαλή σε περίπτωση που τα τοποθετήσετε έξω από το σπίτι.

Εάν χρησιμοποιήσετε χριστουγεννιάτικα φωτάκια από προηγούμενη χρονιά, ελέγξτε αν υπάρχει κάποιο γυμνό καλώδιο, σπασμένα λαμπάκια και χαλαρές συνδέσεις. Μη διστάσετε να πετάξτε ένα προβληματικό σετ. Ποτέ μη συνδέετε περισσότερα από τρία σετ λαμπάκια στην ίδια πρίζα.

Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά λαμπάκια σε μεταλλικό δένδρο. Μπορεί από ένα χαλασμένο λαμπάκι να προκληθεί ηλεκτροπληξία.

Δέστε καλά τα φωτάκια που διακοσμούν εξωτερικά το σπίτι ή τα δένδρα του κήπου σας, ώστε να μην πέσουν ή να μην σπάσουν σε περίπτωση δυνατού αέρα. Για να τα στερεώσετε χρησιμοποιήστε ειδικό μονωτικό αυτοκόλλητο και όχι μεταλλικά στηρίγματα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Σβήστε όλα τα φώτα του δένδρου και τα κεριά πριν βγείτε από το σπίτι ή πριν κοιμηθείτε.

Όταν διαλέγετε και τοποθετείτε τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση:

Αγοράστε μόνο άφλεκτα ή ανθεκτικά στη φωτιά χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Εάν έχετε μικρά παιδιά, αποφύγετε τα αιχμηρά ή εύθραυστα στολίδια. Φροντίστε τα χρυσόχαρτα να μην είναι προσεγγίσιμα από τα παιδιά, γιατί μπορεί να τα καταπιούν και να κινδυνέψουν από πνιγμονή. Μη χρησιμοποιείτε ως διακόσμηση γλυκά, ιδιαίτερα αν αυτά περιέχουν και μικρά παιχνίδια.

Εάν χρησιμοποιήστε σπρέι που μιμείται το χιόνι, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει η ένδειξη “μη τοξικό”.

Προσοχή! μερικά από τα χριστουγεννιάτικα φυτά όπως τα γκυ μπορεί να είναι δηλητηριώδη, γι’ αυτό φροντίστε να μην προσεγγίζονται από τα μικρά παιδιά.


 

Παιδικά παιχνίδια

Αγοράζετε παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Όταν αγοράζετε παιχνίδια για παιδιά μικρότερα των 3 ετών:

Αν υπάρχει έστω και ένα παιδί μικρότερο από 3 ετών στο σπίτι, αποφύγετε παιχνίδια που προορίζονται για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορεί να περιέχουν μικρά κομμάτια που εγκυμονούν κίνδυνο πνιγμονής.

Αποφύγετε, βώλους, μικρές μπάλες και παιχνίδια που περιέχουν κομμάτια μικρότερα από 3,5 cm, γιατί μπορεί να προκαλέσουν επεισόδιο πνιγμονής.

Aποφύγετε την αγορά μπαλονιών. Έχουν σημειωθεί θάνατοι από ασφυξία σε μικρά παιδιά από κατάποση μικρών κομματιών σπασμένων μπαλονιών.

Ελέγξτε επιμελώς παιχνίδια, που αποτελούνται από διαφορετικά υλικά ή από αποσπώμενα κομμάτια, γιατί υπάρχει κίνδυνος το παιδί να τα ξεκολλήσει και να τα καταπιεί. Αποφύγετε παιχνίδια με αιχμηρά σημεία.

Προσοχή στα τρίκυκλα ποδηλατάκια και στα άλλα παιχνίδια με ρόδες. Δεν πρέπει να ανατρέπονται εύκολα. Σε έρευνα του ΚΕΠΑ φάνηκε ότι ευθύνονται για τα περισσότερα ατυχήματα από παιχνίδι, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Όταν αγοράζετε παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών:

Αποφύγετε παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από λεπτό εύθραυστο πλαστικό, που μπορεί να σπάσει σε μικρά κομμάτια ή να δημιουργήσει αιχμηρές άκρες.

Ελέγξτε ότι οι μπογιές, οι μαρκαδόροι, και γενικά τα χρώματα που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να ζωγραφίσουν έχουν την ετικέτα CE. Αυτό υποδηλώνει ότι το προϊόν τηρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και για τα υλικά γραφής.

Μη θεωρείτε δεδομένο ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν κινδυνεύουν από μικρά παιχνίδια ή από τα μικρά κομμάτια τους που εύκολα αποσπώνται. Σε έρευνα του KΕΠΑ διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα ατυχήματα από μικρά παιχνίδια, συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας 3 έως 8 ετών. Τα αντικείμενα αυτά καταπίνονται, εισροφούνται στους πνεύμονες ή τοποθετούνται από τα παιδιά στη μύτη ή στο αυτί τους και χρειάζεται να απευθυνθείτε στο νοσοκομείο για την αφαίρεση τους.

Όταν αγοράζετε παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών:

Εάν αγοράσετε ποδήλατο προμηθευτείτε και το κατάλληλο προστατευτικό κράνος και ενημερώστε το παιδί σας για τη σημασία της χρήσης του.

Τα ηλεκτρικά παιχνίδια μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τα παιδιά όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, όταν δεν υπάρχει επίβλεψη ή εάν υπάρχουν σχεδιαστικά ή κατασκευαστικά λάθη. Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι η ηλεκτροπληξία ή το έγκαυμα, ιδιαίτερα εάν το παιχνίδι περιέχει μια πηγή θερμότητας.

Παιχνίδια που συστήνονται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας

0-1 ετών: Τα βρέφη εξερευνούν τον κόσμο με τα μάτια, τα χέρια και το στόμα.

Κατάλληλα παιχνίδια για αυτήν την ηλικία είναι:

Παιχνίδια για την κούνια (πρέπει να αφαιρούνται όταν το βρέφος αρχίζει να στέκεται όρθιο στην κούνια και υπάρχει κίνδυνος να τυλιχτεί και να πνιγεί με αυτό)

Παιδικά γυμναστήρια

Χαλάκι δραστηριοτήτων

Ευπίεστα παιχνίδια

Μαλακές μπάλες και ζωάκια

1-3 ετών: Τα παιδιά αυτής της ηλικίας περπατούν, σκαρφαλώνουν, πηδούν και παίζουν με μεγάλα παιχνίδια. Κατάλληλα παιχνίδια για αυτήν την ηλικία είναι:

Πάνινοι κύβοι

Μεγάλα τουβλάκια

Παιχνίδια που μπορούν να τα σύρουν

Βιβλία

Απλά κατασκευαστικά παιχνίδια

3-5 ετών: Τα παιδιά αυτής της ηλικίας χρησιμοποιούν την φαντασία τους και έχουν παιχνίδια-συντρόφους (π.χ. κούκλες, αρκουδάκια). Κατάλληλα παιχνίδια για αυτήν την ηλικία είναι:

Μη τοξικά σετ για χειροτεχνίες

Παιχνίδια που μιμούνται αντικείμενα για δραστηριότητες ενηλίκων (π.χ. κουζίνα, ταμειακή μηχανή)

Αρκουδάκια, κούκλες

Παιχνίδια για δραστηριότητες εξωτερικού χώρου (π.χ ποδηλατάκια τρίκυκλα με το συνοδευτικό κράνος)

5-9 ετών: Τα παιδιά αυτής της ηλικίας Θέλουν παιχνίδια που έχουν κάποια δυσκολία και τα διδάσκουν. Κατάλληλα παιχνίδια για αυτήν την ηλικία είναι:

Σετ χειροτεχνίας

Κατασκευαστικά παιχνίδια

Κούκλες κουκλοθέατρου

Μικρές φιγούρες και σπιτάκια που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όταν παίζουν με φίλους

9-14 ετών: Τα παιδιά αυτής της ηλικίας επιλέγουν συγκεκριμένα χόμπι ή σπορ ανάλογα με τις ατομικές τους ικανότητες και δεξιότητες. Κατάλληλα παιχνίδια για αυτήν την ηλικία είναι:

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

Αθλητικός εξοπλισμός (μαζί με την αντίστοιχη προστατευτική εξάρτηση)

Μουσικά όργανα

Κατασκευαστικά παιχνίδια

Οδική ασφάλεια

Ζώνη ασφαλείας

Η εφαρμογή της ζώνης ασφαλείας πρέπει να αποτελεί την πρώτη κίνηση που θα κάνει ο οδηγός και οι επιβάτες μετά την είσοδό τους στο αυτοκίνητο. Η ζώνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται ακόμη και για μικρές αποστάσεις και μικρές ταχύτητες καθώς τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία γίνονται σε απόσταση μικρότερη των 50 km από το σπίτι και με ταχύτητες μικρότερες των 65 km/h.O εξοπλισμός του αυτοκινήτου με αερόσακο δεν θα πρέπει να αποτρέπει τη χρήση ζώνης, καθώς το άνοιγμα του αερόσακου σε περίπτωση σύγκρουσης μπορεί να είναι θανατηφόρο εάν ο οδηγός/ επιβάτης δεν φοράει ζώνη ασφαλείας. Οι επιβάτες των πίσω καθισμάτων θα πρέπει να φορούν πάντα ζώνη ασφαλείας. Έρευνες έχουν δείξει ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, ένας επιβάτης βάρους 70 kg, που κάθεται στο πίσω κάθισμα, ωθείται προς τα εμπρός με τεράστια ορμή με το βάρος ενός ελέφαντα 3000 kg, λόγω των δυνάμεων που αναπτύσσονται κατά τη φάση της επιβράδυνσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σύνθλιψη των επιβατών που κάθονται στα μπροστινά καθίσματα.

Παιδικό καθισματάκι

Το παιδικό καθισματάκι πρέπει να αποτελεί απαραίτητο εξάρτημα του αυτοκινήτου για κάθε μετακίνηση του παιδιού. Δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά χρήσιμο προστατευτικό μηχανισμό του παιδιού. Το παιδί, από τη στιγμή της γέννησης του θα πρέπει να τοποθετείται σε ειδικό καθισματάκι για το βάρος και το ύψος του κατά τη μεταφορά του με αυτοκίνητο, ενώ ο γονέας θα πρέπει να εκπαιδευτεί σχετικά με τη σωστή τοποθέτηση και χρήση του καθίσματος.

Οχήματα

Θα πρέπει να έχουν ασφαλείς απολήξεις (να αφαιρεθούν π.χ. οι πρόσθετοι ογκώδεις μεταλλικοί προφυλακτήρες που τοποθετούν πολλοί ιδιοκτήτες Ι.Χ. είτε για εντυπωσιασμό, είτε για να μη φθείρονται τα οχήματα τους από μικροτρακαρίσματα), και να γίνεται με σχολαστικό τρόπο ο περιοδικός κρατικός έλεγχος των αυτοκινήτων από τα ΚΤΕΟ. Πριν ξεκινήσετε για ταξίδι, φροντίστε το αυτοκίνητο σας να είναι πλήρως εξοπλισμένο με τα απαραίτητα αξεσουάρ: φαρμακείο, τρίγωνο, πυροσβεστήρας, ρεζέρβα. Επίσης ελέγξτε τον αέρα στα λάστιχα. Τέλος, οδηγείτε από τη δεξιά πλευρά του δρόμου και αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ πριν την οδήγηση.

 

Πηγῆ: http://www.iatronet.gr

 

Share: