Παπανδρέου-Σαμαράς ανακοινώνουν σήμερα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. συναντώνται πάλι σήμερα για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες της χθεσινής καταρχήν συμφωνίας για κυβέρνηση συνεργασίας. Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινώσουν το νέο πρωθυπουργό και τα στελέχη της νέας κυβέρνησης, η οποία θα προχωρήσει με βάση τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα έχει εκ νέου συνομιλίες με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά για συμφωνία στο όνομα του νέου πρωθυπουργού της κυβέρνησης συνεργασίας.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο όνομα του Λουκά Παπαδήμου, πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί -όπως όλα δείχνουν- μαζί με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και από τα δύο μεγάλα κόμματα αναφέρουν ότι έχουν συμφωνηθεί και τα ονόμα των δύο αντιπροέδρων της νέας κυβέρνησης, δηλαδή του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Σταύρου Δήμα.

Κατά την επικοινωνία των δύο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να «κλειδώσει» και η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών. Τα οικονομικά επιτελεία των δύο κομμάτων κατέληξαν ότι η καταλληλότερη ημερομηνία για τις εκλογές είναι η 19η Φεβρουαρίου.

«Αν όλα πάνε καλά θα έχουμε νέα κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή, εντός της εβδομάδας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσσιαλος.

Στα άμεσα καθήκοντα της νέας κυβέρνησης θα είναι η διασφάλιση της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ όπως και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Όλι Ρεν προειδοποίησε χθες την κυβέρνηση ότι έχει 24 ώρες προθεσμία να τιμήσει τις δεσμεύσεις της, διαφορετικά θα ανοίξει την πόρτα εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

«Θέλουμε πειστική αναφορά αύριο στο Eurogroup από τον Ευάγγελο Βενιζέλο» τόνισε ο Όλι Ρεν σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραμείνει κατά πάσα πιθανότητα στο υπουργείο Οικονομικών ως επικεφαλής του στη νέα κυβέρνηση.

 

Πηγή: http://www.tanea.gr

 

 

Share: