Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κάλεσε τους Ευρωπαίους να δώσουν άμεσες λύσεις

 

Ξεκάθαρη στήριξη στην Ελλάδα προσέφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, που κάλεσε τους Ευρωπαίους να δώσουν στη χώρα μας περισσότερο χρόνο ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και να βγει στις αγορές για να δανειστεί. Ο Γκάιτνερ απηύθυνε επίσης την αυστηρότερη μέχρι σήμερα προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη καλώντας τους να πάρουν δραστικές και αποτελεσματικές αποφάσεις το συντομότερο δυνατό. Το καμπανάκι κινδύνου από τις ΗΠΑ δείχνει πόσο πολύ ανησυχεί πλέον ο Λευκός Οίκος για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα ντόμινο της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ.

Η ξεκάθαρη αυτή προειδοποίηση απευθύνεται εμμέσως πλην σαφώς στα ισχυρότερα ευρωπαϊκά κράτη Γερμανία και Γαλλία που κρατούν στα χέρια τους τις εξελίξεις. Οι ηγέτες της Ευρώπης, περιλαμβανομένης και της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ γνωρίζουν ότι «έχουν μείνει πίσω» στις προσπάθειές τους και πρέπει να δείξουν ότι υποστηρίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη επισήμανε ο Γκάιτνερ. Δεν παρέλειψε επίσης να προσπαθήσει να καθησυχάσει τις αγορές αφού, οι Ευρωπαίοι καταλαβαίνουν, όπως είπε, τη σοβαρότητα της κατάστασης και έχουν στα χέρια τους τα εργαλεία «να κάνουν ό,τι πρέπει» για να την αντιμετωπίσουν. Ο Γκάιτνερ, που αύριο θα συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στην Πολωνία για το θέμα της Ελλάδας, σημείωσε μεταξύ άλλων με νόημα: «Νομίζω ότι (οι Ευρωπαίοι) καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου».

Ως υπουργός Οικονομικών της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη και πρώην κορυφαίο στέλεχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers πριν από τρία ακριβώς χρόνια. Προσπάθησε ωστόσο να αποσυνδέσει την επέτειο με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αποφεύγοντας κάθε σύγκριση. «Η Ευρώπη έχει ιστορία, υποστηρίζει τους θεσμούς της… δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να αφήσουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες τους θεσμούς τους να κινδυνεύσουν», σχολίασε.

προειδοποιηση. Οι ΗΠΑ μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κομισιόν προσπαθούν να καθησυχάσουν τις αγορές που ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα. Σε εμπιστευτική μάλιστα έκθεση που προορίζεται για το Γιούρογκρουπ της Παρασκευής, την οποία παρουσίασε το Ρόιτερ, οι υπουργοί Οικονομικών δέχονται την προειδοποίηση ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τον “κίνδυνο φαύλου κύκλου λόγω των κρατικών χρεών, των αναγκών των τραπεζών για χρηματοδότηση και της αρνητικής ανάπτυξης” και ότι η κρίση έχει γίνει πια “συστημική”.

 

Πηγή: http://www.tanea.gr


Share: