Ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε, ώστε η λειτουργία των αερόσακων του αυτοκινήτου μας να μη θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική μας ακεραιότητα;

Τα τεράστια βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα παθητικής ασφάλειας των νέων μοντέλων αυτοκινήτων, έχουν ως συνέπεια κάποιους περιορισμούς όσον αφορά στη συμπεριφορά των επιβατών μέσα στην καμπίνα. Ας δούμε λοιπόν τι θα πρέπει να γνωρίζουμε, ώστε ο αερόσακος του αυτοκινήτου μας να μην αποβεί εχθρός μας αντί για προστάτης μας.

Αντικείμενα στο ταμπλό

Αυτή η συμβουλή απευθύνεται μόνο στο συνοδηγό και πιο συγκεκριμένα αφορά στο τμήμα του ταμπλό από το οποίο εξέρχεται ο αερόσακος. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τοποθετήσουμε κάποιο αντικείμενο στο σημείο αυτό, διότι σε περίπτωση σύγκρουσης, η έξοδος του αερόσακου θα οδηγήσει στην εκτόξευση του αντικειμένου αυτού με μεγάλη ταχύτητα προς την κατεύθυνσή μας, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τον τραυματισμό μας.

Τσιγάρο και αερόσακος

Ακόμη ένας επικίνδυνος παράγοντας είναι το κάπνισμα εν ώρα οδήγησης. Με το τσιγάρο, εκτός του ότι μπορεί να δημιουργηθεί μία επικίνδυνη κατάσταση σε φυσιολογικές συνθήκες, σε περίπτωση σύγκρουσης, η ταχύτατη έξοδος του αερόσακου θα το εκσφενδονίσει προς τον οδηγό και κατά πάσα πιθανότητα προς το πρόσωπό του.

 

Αντικείμενα μόνο στο χώρο αποσκευών

Ο συνοδηγός σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να κρατά στην αγκαλιά του πράγματα -ή, πολύ περισσότερο, ένα παιδί- κατά την κίνηση του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση σύγκρουσης, ο αερόσακος θα εκτοξεύσει τα πράγματα προς τον επιβάτη ή θα τα συμπιέσει στο στήθος του με μεγάλη δύναμη. Όλα τα αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται στο χώρο αποσκευών και αν έχουν μεγάλο βάρος, να δένονται ανάλογα.

Παιδικό κάθισμα

Σε περίπτωση που θέλουμε να τοποθετήσουμε παιδικό κάθισμα για να βάλουμε το παιδί στη θέση του οδηγού, υπάρχουν βασικοί κανόνες για τον αερόσακο. Το αυτοκίνητο θα πρέπει να διαθέτει επιλογή για την απενεργοποίηση του αερόσακου του συνοδηγού και η πλάτη του παιδικού καθίσματος να βρίσκεται από την πλευρά του ταμπλό, με το παιδί να κοιτάει στα πίσω καθίσματα.

 

Πηγή: www.autotriti.gr

Share: