“Οι Ελληνες διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία” ήταν ο τίτλος στην ιστοσελίδα του BBC. “Το κόστος του ελληνικού χρέους κορυφώνεται, ενώ οι απεργοί περικυκλώνουν το Κοινοβούλιο”, ανέφερε η “Telegraph”

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ήταν οι χθεσινές κινητοποιήσεις στη χώρα μας και τα επεισόδια στην Πλατεία Συντάγματος. Ευρωπαϊκά, τουρκικά, αμερικανικά και άλλα ξένα δίκτυα και εφημερίδες μετέδιδαν με αναλυτικό ρεπορτάζ όσα διαδραματίστηκαν στην Αθήνα, κάνοντας παράλληλη αναφορά στις τελευταίες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

“Οι Ελληνες διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία”, ήταν ο τίτλος του κεντρικού άρθρου στην ιστοσελίδα του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC, το οποίο ανέφερε ότι η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους απάντησαν πετώντας πέτρες και γιαούρτια. Οπως και άλλα δίκτυα, έκανε λόγο για την παράλυση στη χώρα εξαιτίας της γενικής απεργίας, ενώ αναφέρθηκε στην υποβάθμιση από τη Standard & Poor’s καθώς και στον κίνδυνο εσωκομματικής ανταρσίας που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας βρίσκονταν στην κορυφή της ιστοσελίδας και της γαλλικής εφημερίδας “Le Monde”, η οποία φιλοξενούσε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη χθεσινή διαδήλωση και τα επεισόδια. Οπως και τα υπόλοιπα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, μετέδιδε εκτενές ρεπορτάζ από την Ελλάδα δίπλα σε άρθρα για την προειδοποίηση του οίκου Moody’s για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης κορυφαίων γαλλικών τραπεζών, λόγω της έκθεσής τους σε ελληνικά ομόλογα.

“Μυρίζει μπαρούτι η Ελλάδα”, ήταν ο τίτλος κεντρικού άρθρου στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας “Hurriyet”, ενώ ο αντίστοιχος του CNN ήταν: “Οι ελληνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις γίνονται βίαιες”.

Εκτενές ήταν το ρεπορτάζ και του αραβικού Al Jazeera και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, τα οποία μετέδιδαν μέσω έκτακτων τηλεγραφημάτων τις τελευταίες εξελίξεις. “Κλέφτες, προδότες”, “Πού πήγαν τα λεφτά;” είναι τα συνθήματα που αναμετέδωσε το Reuters από τους “δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές” που διαμαρτυρήθηκαν “την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο εναντίον της κυβερνητικής προσπάθειας να περάσουν νέα μέτρα λιτότητας για το πιο υπερχρεωμένο κράτος της Ευρωζώνης”.

“Το κόστος του ελληνικού χρέους κορυφώνεται, ενώ οι απεργοί περικυκλώνουν το Κοινοβούλιο”, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα “Telegraph” στην ιστοσελίδα της. Οσο για την “Guardian, αυτή έγραφε: “Βόμβες μολότοφ, η αστυνομία προστατεύει κοινοβουλευτική ψηφοφορία πάνω σε μέτρα λιτότητας, απαραίτητα για την εξωτερική βοήθεια”.

“Σαράντα συλληφθέντες στην Ελλάδα κατά την τρίτη ημέρα γενικής απεργίας”, ήταν ο τίτλος σχετικού άρθρου της ισπανικής “El Pais”, ενώ στο δικτυακό της τόπο η ιταλική “La Repubblica” έδινε πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ και σημείωνε: “η Ελλάδα στην πλατεία κόντρα στη λιτότητα, η αβεβαιότητα για τη βοήθεια βυθίζει τις αγορές”.

 

Πηγή:http://www.ethnos.gr

Share: