Την προσοχή γονέων, νηπιαγωγών, δασκάλων και οδηγών εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς την ερχόμενη εβδομάδα εφιστά η ΕΛΠΑ, καθώς τα στατιστικά στοιχεία για τους τραυματισμούς και θανάτους παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας είναι απογοητευτικά.

Περισσότερα από 1.800 ατυχήματα σημειώνονται κάθε χρόνο μέσα και έξω από τα ελληνικά σχολεία με θύματα μικρούς μαθητές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωβαρόμετρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα από το 1992 έως και το 2004 καταγράφηκαν μόνο στην Ελλάδα 1.593 θάνατοι παιδιών ηλικίας 0-14 ετών, εκ των οποίων οι 874, δηλαδή 75 παιδιά τον χρόνο, άφησαν την τελευταία τους πνοή πέφτοντας θύματα τροχαίου ατυχήματος.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Οδική Ασφάλεια (Care), μόνο σε 14 από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 2005 σκοτώθηκαν 945 παιδιά και έφηβοι ηλικίας μέχρι 16 ετών, ενώ παρήγορο θεωρείται το γεγονός ότι ο αριθμός των θυμάτων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς το 1996 έφτανε τους 1.808 ανηλίκους.

Τα περισσότερα θύματα είναι μεταξύ 10-14 ετών, ενώ την ώρα του ατυχήματος βρίσκονται μέσα σε ΙΧ ή ταξί (ποσοστό 41%), περπατούν (28%) ή κάνουν ποδήλατο (14%). Τα πιο πολλά δυστυχήματα με θύματα παιδιά συμβαίνουν από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ (34%) και από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα (26%), ενώ οι πιο επικίνδυνες ημέρες της εβδομάδας είναι το Σάββατο (20%) και η Κυριακή (16%) και κυρίως το καλοκαίρι, καθώς την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου συμβαίνει το 25% των ατυχημάτων και την περίοδο Μαϊου – Ιουνίου το 20%.

Για τη μείωση στο ελάχιστο των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα παιδιά, η ΕΛΠΑ συνιστά στους γονείς:
• Να περπατούν μαζί με τα παιδιά στις διαδρομές και διαβάσεις προς και από το σχολείο από τις οποίες η μετάβαση και η αποχώρησή τους γίνεται με ασφάλεια.
• Να ενεργοποιήσουν και να ενισχύσουν τον θεσμό του «σχολικού τροχονόμου», ο οποίος λειτουργεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά σχολεία.
• Στις περιπτώσεις που η μετακίνηση των μαθητών γίνεται με σχολικά λεωφορεία, να βεβαιωθούν ότι αυτά έχουν ελεγχθεί πρόσφατα, διαθέτουν ζώνες ασφαλείας, πυροσβεστικά μέσα και βεβαίως συνοδό.

Μ. ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή : www.ethnos.gr

troxaia atiximata

 

Δείτε το Video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pYXUX0BqHG4[/youtube]

Share: