Ετήσια χορηγία ύψους 4 δις δολαρίων για την κατασκευή δρόμων και υποδομών στις υπό ανάπτυξη χώρες, θα διατίθενται από την Παγκόσμια Τράπεζα, τοπικές αναπτυξιακές τράπεζες, την ΕΕ, διεθνείς οργανισμούς και διάφορες χώρες, προκειμένου να βελτιωθεί η οδική τους ασφάλεια.

Αυτό αποφασίστηκε στην πρόσφατη ημερίδα του Ιδρύματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου –FIA Foundation, στο πλαίσιο της εκστρατείας του προγράμματος του Ιδρύματος «Make Roads Safe», με εκπρόσωπους της Παγκόσμιας Τράπεζας και περιφερειακών τραπεζών, Κοινοτικών αξιωματούχων και εκπρόσωπων κυβερνήσεων χωρών της Ασίας, Αφρικής και Ν. Αμερικής, που συναντήθηκαν για να θεσπίσουν αυστηρά κριτήρια εφαρμογής του προγράμματος βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

Στην ημερίδα αναφέρθηκε επίσης η σημαντικής σημασίας διοργάνωση του ΟΗΕ για την πρώτη συνάντηση υπουργών με θέμα την οδική ασφάλεια, στη Ρωσία τον Νοέμβριο του 2009.

Το κόστος των τροχαίων στις υπό ανάπτυξη χώρες είναι 100 δις δολάρια/χρόνο ($ 100 δις), που ισοδυναμεί με την οικονομική βοήθεια όλων των συνεισφερόμενων μερών για την υλοποίηση προγραμμάτων ασφάλειας, τα οποία θα περιορίσουν σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα και τις επιπτώσεις τους.

Τα αποτελέσματα εφαρμογής προγραμμάτων βελτίωσης δρόμων και υποδομών από το Πρόγραμμα International Road Assessment Programme (iRAP), δείχνουν ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να σωθούν, με την απόδοση και επιτυχία προγραμμάτων βελτίωσης της υποδομής των δρόμων όπως δηλ. είναι η σήμανση, οι διαβάσεις πεζών και οι μπαριέρες.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την εφαρμογή προγραμμάτων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε δίκτυο 10.000 χιλιομέτρων στις χώρες Κόστα Ρίκα, Χιλή, Μαλαισία και Ν.Αφρική, αποδεικνύουν εμπράκτως την επιτακτική ανάγκη βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στις υπό ανάπτυξη χώρες, στις οποίες:

-Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώνονται στους δρόμους κάθε χρόνο ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι τραυματίζονται.

-Το ανησυχητικό είναι ότι οι αριθμοί αυτοί θα διπλασιαστούν μέχρι το 2030.

-Τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου νέων 10-24 ετών.

-Οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι μέχρι το 2015 τα τροχαία θα είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παιδιών άνω των 5 ετών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και οι περιφερειακές τράπεζες ανάπτυξης, που δαπανούν ήδη ποσό 4 εκ δολαρίων το χρόνο για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, θα αποδεχθούν το συστηματικό πρόγραμμα κατανομής των δαπανών για καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος του προγράμματος Make Roads Safe, Lord Robertson, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της υποδομής και των δρόμων στην οδική ασφάλεια, που αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα για τη δημόσια υγεία.

Αποτελεί σύγχρονη τραγωδία, τόνισε χαρακτηριστικά, οι σημαντικές απώλειες παιδιών και πεζών στις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, πρόβλημα το οποίο μπορεί να περιοριστεί σημαντικά χάρη στην συστηματική εφαρμογή συγκεκριμένων προγραμμάτων με τη συμμετοχή όλων.

Πηγή : www.mototriti.gr

troxaia atiximata

 

Δείτε το Video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Sz4pVPRjWYs[/youtube]

Share: