Ατυχήματα με ποδήλατα

Τα ατυχήματα με ποδήλατα είναι αρκετά συχνά. Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί συμβαίνουν μετά από πτώσεις. Τα τραύματα μπορεί να είναι από ελαφρές εκδορές μέχρι εγκεφαλική διάσειση ή αιμορραγία. Οι πιο σοβαροί τραυματισμοί συμβαίνουν μετά από σύγκρουση με άλλα οχήματα. Δυστυχώς στο τόπο μας δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι και ούτε κανονισμοί για τη υποχρεωτική χρήση κράνους από τους ποδηλάτες, γι’ αυτό επαφίεται στους γονείς να πείσουν τα παιδιά τους να φορούν πάντοτε κράνος. ‘Όσον αφορά τους ποδηλατόδρομους, μέχρι αυτοί να κατασκευασθούν από τη πολιτεία οι ποδηλάτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν ποδηλατούν στους δρόμους και όταν θέλουν να ασκηθούν, να χρησιμοποιούν μεγάλα πάρκα και γήπεδα. Σε χώρες όπου οι πιο πάνω κανονισμοί έχουν εφαρμοστεί ο αριθμός και η σοβαρότητα των ατυχημάτων με ποδήλατα έχουν ελαττωθεί σημαντικά.

Ατυχήματα με μοτοσυκλέτες

Τα ατυχήματα με μοτοσυκλέτες αφορούν κυρίως τους ενήλικες αλλά πολλές φορές έφηβοι, με τον ενθουσιασμό που τους διακρίνει, ενοικιάζουν μοτοσυκλέτες με άγνοια των γονιών τους. Αυτό συμβαίνει πιο πολύ κατά τη διάρκεία των διακοπών που συχνά πηγαίνουν μόνοι τους. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο μεγάλο μετά από κατανάλωση αλκοόλ που δεν είναι σπάνιο στη νεολαία. Εδώ φέρει και η πολιτεία μερίδιο ευθύνης. Δεν πρέπει να επιτρέπεται η ενοικίαση μοτοσυκλετών και η πώληση αλκοόλ κάτω των 18 ετών. Είτε η σχετική νομοθεσία δεν υπάρχει, είτε υπάρχει και δεν εφαρμόζεται. Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα αυτό την κύρια ευθύνη φέρουν οι γονείς. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος απαγορεύει τη μεταφορά παιδιών κάτω των 12 ετών με μοτοσυκλέτα.

Άλλα ατυχήματα στο δρόμο

Συχνά τα παιδιά λόγω έλλειψης άλλων χώρων, αναγκάζονται να παίζουν διάφορα παιγνίδια στην αυλή του σπιτιού τους ή στο δρόμο. Τα κυριότερα ατυχήματα συμβαίνουν όταν τους ξεφύγει η μπάλα και τρέξουν να την πάρουν χωρίς να σκεφθούν τον κίνδυνο που παραμονεύει και που δεν είναι άλλος από κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά και να κοιτάζουν πριν βγουν στο δρόμο. Παράλληλα όμως και οι οδηγοί πρέπει να ελαττώνουν ταχύτητα όταν οδηγούν σε κατοικημένες περιοχές. Τα παιδιά είναι αναγκασμένα συχνά να δια- σταυρώσουν το δρόμο είτε για να πάνε στο σχολείο είτε οπουδήποτε αλλού. Συνήθως οι γονείς λένε στα παιδιά: Μην πας στο δρόμο. Μέχρι μιας ηλικίας αυτό είναι σωστό. Από τη ηλικία όμως των πέντε ετών πρέπει να τα διδάξουμε πως να διασταυρώνουν το δρόμο. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι το σχολείο, η Αστυνομία και άλλοι φορείς πρέπει να εμπλακούν και αυτοί στη διδασκαλία της οδικής ασφάλειας για τα παιδιά πράγμα που γίνεται σε κάποιο βαθμό. Πάντως είναι ενθαρρυντικό ότι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πολλά σχολεία, είτε μέσω των σχολικών εφοριών είτε με άλλο τρόπο, χρησιμοποιούν ειδικούς τροχονόμους έξω από τα σχολεία για να βοηθούν τα παιδιά να διασταυρώνουν το δρόμο.

Πηγή:www.pediatros.com/MAIN/article-111-0-0-0.aspx

troxaia atiximata

Share: