Τα ατυχήματα έξω από το σπίτι ίσως είναι πιο λίγα σε σχέση με εκείνα που συμβαίνουν μέσα στο σπίτι αλλά αναμφισβήτητα πιο σοβαρά. Η έξοδος των παιδιών από το σπίτι είναι αναπόφευκτη αλλά και απαραίτητη ιδίως τα τελευταία χρόνια που τα έχουμε εγκλωβίσει μέσα σε μεγάλες πόλεις χωρίς παιδότοπους, πάρκα και γήπεδα όπου θα μπορούσαν να αναπτύξουν τις διάφορες δραστηριότητες τους. Πρέπει να ενθαρρύνουμε και να επιδιώκουμε τη έξοδο των παιδιών από το σπίτι, παράλληλα όμως να συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους που υπάρχουν και να τα διδάξουμε σωστά πως να προφυλαχθούν.

Κίνδυνοι από το αυτοκίνητο

· ‘Όλα τα παιδιά ανεξάρτητα με τη ηλικία τους πρέπει να κάθονται πάντα στο πίσω κάθισμα. Τα νέα αυτοκίνητα διαθέτουν ζώνες ασφαλείας και στα πίσω καθίσματα. Μάθετε τα παιδιά σας να τις χρησιμοποιούν έστω και για κοντινές αποστάσεις.
· Μην αφήνετε το παιδί σας να στέκεται όρθιο ανάμεσα στα καθίσματα. Σε περίπτωση φρεναρίσματος ή ατυχήματος σίγουρα θα τραυματισθεί.
· Τα παράθυρα στο πίσω μέρος είναι προτιμότερο να είναι κλειστά. Εάν είναι ανοικτά μάθετε τα παιδιά να μη βγάζουν το χέρι τους έξω από το παράθυρο. Υπάρχει κίνδυνος να τραυματισθούν σοβαρά από διερχόμενο αυτοκίνητο.
· Οι πόρτες να είναι πάντα κλειδωμένες για να μη μπορεί το παιδί να τις ανοίξει και να πέσει έξω, όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση.
· Μη κρατάτε το βρέφος στη αγκαλιά σας όταν κάθεστε στο μπροστινό κάθισμα. Σε περίπτωση ατυχήματος το πρώτο που θα τραυματισθεί είναι αυτό. Μην το χρησιμοποιείτε σαν αερόσακο.
· Το βρέφος πρέπει πάντα να ταξιδεύει στο πίσω μέρος, στο ειδικό παιδικό κάθισμα για αυτοκίνητα στερεωμένο στη μαξιλάρα και δεμένο με τις δικές του ζώνες ασφαλείας. Σε δοκιμές ασφαλείας που έγιναν αποδείχθηκε ότι η πιο ασφαλής θέση για το παιδικό κάθισμα είναι το μέσο του πίσω καθίσματος.
· Ποτέ μη τοποθετείτε το παιδικό κάθισμα κόντρα στον αερόσακο. Σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας. Το παιδικό κάθισμα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να προστατεύει όλο το σώμα (κεφάλι, κορμί, χέρια και πόδια)
· Τα παιδιά δεν πρέπει να ξεχνούν να λένε συνέχεια στους γονείς τους να μη τρέχουν με το αυτοκίνητο, και ότι ο χρόνος που κερδίζουν είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχει όλη η οικογένεια.
· Προσοχή όταν κλείνουμε τις πόρτες. Υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν τα χέρια τους και να τραυματισθούν σοβαρά.
· Όταν το αυτοκίνητο σταθμεύσει τα παιδιά να κατεβαίνουν πάντοτε από τη πλευρά που δεν περνούν άλλα αυτοκίνητα.
· Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους μέσα στο αυτοκίνητο. Μπορεί να δοκιμάσουν να το θέσουν σε λειτουργία και να προκαλέσουν ατύχημα, ή να κατέβουν στο δρόμο, ή ακόμα να πάθουν θερμοπληξία τους καλοκαιρινούς μήνες.
· Προσοχή όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο στο δρόμο και θέλουμε να μπούμε μέσα. Το παιδί, συνήθως τρέχει, είναι βιαστικό, είναι ενθουσιασμένο και μπορεί να τρέξει στο δρόμο και να τραυματισθεί από διερχόμενο αυτοκίνητο. Κρατείστε τα από το χέρι μέχρι να μπει στο αυτοκίνητο.

Πηγή:www.pediatros.com/MAIN/article-111-0-0-0.aspx

troxaia atiximata

Share: