Γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες όταν συλλαμβάνουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων των ΗΠΑ κατέληξε ότι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες όταν συνέλαβαν είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με καρδιολογικά προβλήματα, ενώ οι νοσογόνα παχύσαρκες γυναίκες είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 30%.

Τα νεογνά εμφάνισαν προβλήματα στα οποία περιλαμβάνονταν αποφρακτικές παθήσεις στη δεξιά πλευρά της καρδιάς και ανωμαλίες στον ιστό που χωρίζει τους άνω θαλάμους της, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘American Journal of Obstetrics and Gynecology.’

Όπως δήλωσε ο Dr. Edwin Trevathan, ειδικός στις γενετικές ανωμαλίες, οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι τα πιό συχνά είδη γενετικών ανωμαλιών και μεταξύ όλων αυτών αποτελούν πρωταρχική αιτία ασθένειας και θανάτου.

Οι ερευνητές εξέτασαν την υγεία 6.440 νεογνών με συγγενείς καρδιοπάθειες και 5.763 νεογνά χωρίς πρόβλημα. Aξιολόγησαν αν μια γυναίκα είναι παχύσαρκη, χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Κατέταξαν ως υπέρβαρες τις γυναίκες με ΔΜΣ 25 έως 29,9, μετρίως υπέρβαρες όσες είχαν ΔΜΣ 30 έως 34,9 ενώ όσες εμφάνιζαν νοσογόνο παχυσαρκία είχαν ΔΜΣ 35 και άνω. Τα αποτελέσματα έδειξαν σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και 10 από τα 15 είδη καρδιολογικών προβλημάτων.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη σημαντικούς παράγοντες όπως την ηλικία της μητέρας και την εθνικότητα. Οι μητέρες που είχαν εμφανίσει διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη, ισχυρό παράγοντα κινδύνου, αποκλείστηκαν από την έρευνα.

troxaia atiximata

Share: