Στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη παιδική θνησιμότητα από τροχαία ατυχήματα κατατάσσεται η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αναφοράς για το 2009 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια στις Μεταφορές, ενώ στην Ευρώπη η παιδική θνησιμότητα λόγω τροχαίου ατυχήματος αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 10% των θανάτων παιδιών, στην Ελλάδα το ποσοστό φτάνει περίπου το 14%. Κι αυτό, όταν σε σκανδιναβικές χώρες, όπως η Νορβηγία και η Σουηδία, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 5%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο μέσος δείκτης παιδικής θνησιμότητας από τροχαία στην Ευρώπη είναι 16, στη χώρα μας φτάνει το 25, επίδοση που την κατατάσσει στην 8η θέση από το τέλος.

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα σήμερα οι ομιλητές της ημερίδας που διοργανώνει η πρεσβεία της Νορβηγίας και η νορβηγική κατασκευάστρια εταιρεία παιδικών καθισμάτων HTSBeSafe AS με θέμα το παιδί και την ασφάλειά του στο αυτοκίνητο.

Σήμερα περίπου 18.500 παιδιά ηλικίας από 0 ως 14 ετών χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ένα στα δέκα παιδιά που πεθαίνουν στην Ευρώπη χάνει τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα. Επιπλέον, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μία από τις βασικότερες αιτίες παιδικής αναπηρίας με μακρόχρονες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ψυχολογία των παιδιών.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των παιδιών, με πρωταρχικό την τοποθέτησή τους στα ειδικά προστατευτικά καθίσματα κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων με αυτοκίνητο, όσο σύντομες και αν είναι αυτές.

Σύμφωνα με το νορβηγικό και εν γένει σκανδιναβικό μοντέλο, το οποίο και θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την ασφάλεια των παιδιών, το παιδικό κάθισμα πρέπει να τοποθετείται ανάποδα στο αυτοκίνητο, με το μέτωπο του παιδιού να κοιτάζει προς τα πίσω μέχρι την ηλικία των 4-5 ετών, όταν το βάρος του παιδιού φτάνει περίπου τα 18 κιλά.

Σύμφωνα με τους ομιλητές της ημερίδας, με τη συγκεκριμένη πρακτική σε περίπτωση ατυχήματος, το σώμα του παιδιού εκτινάσσεται προς τα πίσω και η δύναμη κατανέμεται σε όλη την πλάτη του καθίσματος.

Αυτό σημαίνει πως ο αυχένας, η σπονδυλική στήλη και τα ζωτικά όργανα δεν εκτίθενται σε μεγάλες πιέσεις και είναι περισσότερο προστατευμένα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

www.ethnos.gr/article.asp

Share: