Ενα τμήμα του Δημοσίου Σήματος, του νεκροταφείου επιφανών ανδρών της Αθήνας και πεσόντων υπέρ πατρίδος, βρέθηκε σε οικόπεδο της οδού Μυκάλης, στον Κεραμεικό.

Το νεκροταφείο αυτό, που εκτεινόταν έξω από τα τείχη των Αθηνών, από το Δίπυλο ώς την Ακαδημία Πλάτωνος, αναζητούν οι αρχαιολόγοι τους δύο τελευταίους αιώνες. Εκεί εκφώνησε ο Περικλής τον Επιτάφιο.

Προ ετών βρέθηκε στην ίδια περιοχή, σε οικόπεδο της οδού Σαλαμίνος, μια ομαδική ταφή πεσόντων πολεμιστών, ένα πολυάνδριο, που ταυτίστηκε με το Δημόσιο Σήμα, που ήταν ένα παρόδιο νεκροταφείο. Οι ταφές που βρέθηκαν τώρα βρίσκονται επίσης στην άκρη ενός αρχαίου δρόμου, που έχει πλάτος 3 μέτρα. Η εικόνα είναι γνώριμη για την αρχαιολόγο Χάρι Στούπα, που διενεργεί την ανασκαφή -είχε σκάψει και το οικόπεδο της οδού Σαλαμίνος.

«Το εύρημα είναι πολύ σημαντικό», σύμφωνα με την αναπλ. διευθύντρια της Γ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Εφη Μπαζιωτοπούλου- Βαλαβάνη. Γι’ αυτό πρότεινε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την απαλλοτρίωση του οικοπέδου (330 τ.μ.), παρόλο που πλαισιώνεται από δύο πολυκατοικίες του ’70 και ένα διατηρητέο σπίτι, άρα δεν μπορεί να επεκταθεί η ανασκαφή, όπως γίνεται τώρα στην οδό Σαλαμίνος με την απαλλοτρίωση των γειτονικών ακινήτων.

Στο πλαίσιο, όμως, της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, που προγραμματίζει το ΥΠΠΟΤ για την ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, μπορούν τα ευρήματα να αναδειχθούν, είπε στο συμβούλιο η διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Νικολέττα Βαλάκου.

Εξάλλου, τα αρχαία λείψανα -ένας ταφικός περίβολος με τέσσερις μαρμάρινες σαρκοφάγους και ένα βάθρο- καλύπτουν πλήρως το μικρό οικόπεδο και δεν επιτρέπουν την ανοικοδόμησή του. Οι τρεις από τους τέσσερις τάφους ήταν συλημένοι. Ο ασύλητος ανήκει σε επιφανή νεκρό ή συγγενείς αυτού, όπως δείχνει ένας μαρμάρινος επιτύμβιος λέων (μήκους 2 μ. και ύψους 1,5 μ.) που τον κοσμούσε. Τα ταφικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και μια μαρμάρινη λήκυθος, χρονολογούν τους τάφους στο τρίτο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.

Το ταφικό αυτό συγκρότημα βρίσκεται σε έναν παράδρομο του Δημοσίου Σήματος. Η πορεία του αρχαίου δρόμου είναι σαφής από το σωζόμενο ανάλημμά του. Η ανασκαφή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και το υλικό δεν έχει πλήρως μελετηθεί. Το ΚΑΣ ενέκρινε το αίτημα απαλλοτρίωσης του ακινήτου, αξίας άνω του μισού εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις αντικειμενικές τιμές της οικονομικής εφορίας.

Πηγή:www.enet.gr/

Σύλλογος Τροχαίων Ατυχημάτων

Share: