Αν και ένα καρούμπαλο στο κεφάλι μπορεί να πονάει και να δείχνει άσχημο, σπάνια είναι σοβαρό. Καθώς το κεφάλι δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου μυς ή λίπος κάτω από το δέρμα, κάποια μικρά χτυπήματα μπορεί να προκαλέσουν περισσότερη αιμορραγία ή οίδημα από ό,τι θα περιμένατε.

Ωστόσο, ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα και αιμορραγία μέσα στο κρανίο, τραυματίζοντας τον εγκέφαλο (διάσειση).

* Καθησυχάστε το άτομο που χτύπησε και ελέγξτε την αιμορραγία, εφαρμόζοντας άμεση πίεση στο σημείο τραυματισμού. Αν το τραύμα είναι μικρής έκτασης, πλύνετέ το με σαπούνι και νερό όταν η αιμορραγία σταματήσει ή μειωθεί και καλύψτε το με έναν καθαρό επίδεσμο. Αν το τραύμα είναι βαθύ ή συνεχίζει να αιμορραγεί ή αν τα κομμένα άκρα του δέρματος δεν εφαρμόζουν καλά, μπορεί να χρειαστεί να κλειστεί το τραύμα με ράμματα ή ταινία. Έτσι θα επιταχυνθεί η επούλωση και θα μειωθεί τόσο ο κίνδυνος μόλυνσης όσο και το μέγεθος της ουλής. Αν νομίζετε ότι ένα τραύμα χρειάζεται ιατρική φροντίδα, επισκεφθείτε έναν επαγγελματία υγείας το ταχύτερο δυνατό, καθώς αν χρειάζονται ράμματα, θα πρέπει να γίνουν μέσα σε λίγες ώρες. Ένα τραύμα που δεν έχει κλείσει σωστά δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης.

* Βάλτε πάγο ή μία σακούλα με παγάκια στα καρούμπαλα και τις μελανιές για να μειώσετε το οίδημα και τον πόνο, τοποθετώντας πάντα ένα ύφασμα ανάμεσα στον πάγο και το τραύμα. Μην ανυψώνετε τα πόδια αν υπάρχει υποψία τραυματισμού στο κρανίο.
* Παρακολουθήστε το άτομο που χτύπησε για τυχόν αλλαγές στη διάθεση ή την εγρήγορση ή για τυχόν εμετό. Σημεία σύγχυσης μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και μετά από 48 ώρες. Αν παρατηρήσετε αλλαγές, καλέστε ιατρική βοήθεια.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια

Η αναγνώριση της διάσεισης, ιδίως σε μικρά παιδιά, είναι δύσκολη. Ζητήστε ιατρική βοήθεια αν το παιδί χάνει τις αισθήσεις του -ακόμη και για λίγα δευτερόλεπτα- αν εμφανίζει σύγχυση ή αδυναμία να παρακολουθήσει μία συνηθισμένη συζήτηση, ζάλη, ναυτία ή εμετό, μυϊκή αδυναμία ή απώλεια κινητικότητας, απώλεια μνήμης, προβλήματα όρασης ή εάν δεν είστε βέβαιοι πόσο σοβαρός είναι ο τραυματισμός.

Πηγή:www.healthview.gr

troxaia atiximata

Share: